Hatvan országból csaknem 250 alkotás a 20. szarajevói filmfesztiválon péntektől
Dátum: 2014. agusztus 16., szombat, 13:22

Hatvan országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthat a 20. Szarejvói Nemzetközi Filmfesztivál várhatóan csaknem százezer látogatója péntektől augusztus 23-ig; a nemzetközi zsűri elnöke Tarr Béla filmrendező, a seregszemlén kilenc magyar filmet vetítenek, köztük Császi Ádám Viharsarok című művét, amely versenyben van a legjobb filmnek járó Szarajevó Szíve díjért.

A versenyprogramban szereplő filmek közül további nyolc - grúz, török, horvát, bosnyák, görög, osztrák, német és francia - alkotás indul a fődíjért és a vele járó 16 ezer euróért (5 millió forintért). Versenyen kívül pedig olyan filmeket tűznek műsorra, mint Mundruczó Kornél Cannes-ban díjazott filmje, a Fehér Isten.

"Úgy vélem, a seregszemle új korszakába lép, amelyben erősebb kapcsolatot tudunk kialakítani a régió és a világ többi része között - mondta Mirsad Purivatra fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy az esemény a Közel-Keleten, Mexikóban, Libanonban és Észak-Afrikában is kapcsolatokat épített ki.

"Szarajevó a különböző kultúrák és nézőpontok, valamint olyan alkotók találkozóhelye, akik változatos témákról, mindenfajta politikától függetlenül fogalmaznak meg véleményt" - jegyezte meg az igazgató.

Az évek során a szarajevói filmfesztivál a Balkán legnagyobb filmes eseménye lett, amely hozzávetőleg százezer nézőt vonz Bosznia-Hercegovina fővárosába minden évben.

Idén a nemzetközi zsűri elnöke Tarr Béla. A testületben Tóth Orsi színésznő is helyet foglal - tájékoztatta az MTI-t korábban a Magyar Filmunió. Díjat adnak át Gael García Bernal mexikói színésznek, Agnes B. francia tervezőnek és filmesnek, valamint Danis Tanovic bosnyák rendezőnek, akinek a Senkiföldje című filmje Oscar-díjas lett, az Epizód egy vasgyűjtő életéből című alkotása pedig Nagydíjat és Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinalén.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ