Hatvan országból csaknem 250 alkotás a 20. szarajevói filmfesztiválon péntektől
Dátum: 2014. agusztus 16., szombat, 13:22

Hatvan országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthat a 20. Szarejvói Nemzetközi Filmfesztivál várhatóan csaknem százezer látogatója péntektől augusztus 23-ig; a nemzetközi zsűri elnöke Tarr Béla filmrendező, a seregszemlén kilenc magyar filmet vetítenek, köztük Császi Ádám Viharsarok című művét, amely versenyben van a legjobb filmnek járó Szarajevó Szíve díjért.

A versenyprogramban szereplő filmek közül további nyolc - grúz, török, horvát, bosnyák, görög, osztrák, német és francia - alkotás indul a fődíjért és a vele járó 16 ezer euróért (5 millió forintért). Versenyen kívül pedig olyan filmeket tűznek műsorra, mint Mundruczó Kornél Cannes-ban díjazott filmje, a Fehér Isten.

"Úgy vélem, a seregszemle új korszakába lép, amelyben erősebb kapcsolatot tudunk kialakítani a régió és a világ többi része között - mondta Mirsad Purivatra fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy az esemény a Közel-Keleten, Mexikóban, Libanonban és Észak-Afrikában is kapcsolatokat épített ki.

"Szarajevó a különböző kultúrák és nézőpontok, valamint olyan alkotók találkozóhelye, akik változatos témákról, mindenfajta politikától függetlenül fogalmaznak meg véleményt" - jegyezte meg az igazgató.

Az évek során a szarajevói filmfesztivál a Balkán legnagyobb filmes eseménye lett, amely hozzávetőleg százezer nézőt vonz Bosznia-Hercegovina fővárosába minden évben.

Idén a nemzetközi zsűri elnöke Tarr Béla. A testületben Tóth Orsi színésznő is helyet foglal - tájékoztatta az MTI-t korábban a Magyar Filmunió. Díjat adnak át Gael García Bernal mexikói színésznek, Agnes B. francia tervezőnek és filmesnek, valamint Danis Tanovic bosnyák rendezőnek, akinek a Senkiföldje című filmje Oscar-díjas lett, az Epizód egy vasgyűjtő életéből című alkotása pedig Nagydíjat és Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinalén.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ