Az emberi lélek sötét bugyrai – kritika a Cukorfalat című filmről
Dátum: 2006. szeptember 14., csütörtök, 12:05
Na, ez tipikusan az a fajta film, aminek nem szabad elmesélni a történetét, sőt, minél kevesebbet mondunk el belőle, a mozi annál jobban hat a nézőjére.
Persze, azért ízelítőnek elmondhatunk annyit, hogy Hayley (a zseniális Ellen Page felejthetetlen alakításában) egy szép és vonzó 14 éves kamaszlány, aki kortársaihoz hasonlóan, sokat lóg az interneten. Egy chat-szobában megismerkedik Jeff-el (a szintén kiváló Patrick Wilson megformálásban), a 32 éves fotóssal, és pár hét levelezés után találkoznak egy kávézóban. A kialakulóban lévő vonzalmat a személyes találkozás csak megerősíti, és bár érzi, hogy a tűzzel játszik, Hayley beül a nála jóval idősebb Jeff kocsijába, és elmegy vele a férfi házába.

A Los Angeles dombjai között meghúzódó villa falait tinédzserlányokról készült provokatív fotók borítják, és Hayley-nek nem lehet kétsége afelől, hogy a férfi vonzalma nem konkrétan neki szól, hanem a kiskorú lányok iránt érzett pedofil vágy hajtja.

A sztoriról ennyi bőven elég is lesz, s csak most kezdődik a java! Egy
hihetetlenül izgalmas thrillert készített Cukorfalat (eredeti címe: Hard Candy) címmel David Slade, a produkció rendezője. A kétszemélyes kamaradráma két fantasztikus művész alakításával ajándékozza meg a nézőt, akinek azért nem árt, ha erősek az idegei. Mert ez az amerikai thriller alaposan megborzolja a kedélyeket. Nemcsak témájának pikáns és bizarr volta miatt, hanem mert a készítők úgy képesek fesztültséget kelteni – miközben az emberi lélek egyre sötétebb bugyraiba kalauzolnak minket –, hogy nem mutogatnak semmi rémisztőt. Itt nincsenek levágott fejek, vértől tocsogó, bűzös szörnyek, csak két zseniális színész lubickolása a szerepben, a jól megírt dialógusok, az igényesen megkomponált képek, a hatásos vágások és a mindehhez kiválóan illeszkedő zene – és még a hajunk is égnek áll!

A mozi nézése közben a Tortúra című filmklasszikus jutott eszembe. Ebben Kathy Bates és James Caan borzolta a kedélyeket, és alakításuk emléke máig kísérti azt, aki megnézte. Nos, akinek tetszett Stephen King megfilmesített regénye, az feltétlenül vállalja be a Cukorfalatot, mert nem fog csalódni! S aki igényesen megkomponált filmre és fantasztikus színészi alakításokra kíváncsi, az is nézze meg, mert mindenképpen megéri azért a kis borzongásért cserébe!

                                                                         knokk

Forgalmazza a Budapest Film
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Ne kezdjünk ki olyannal, akinek nincs vesztenivalója"
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ