Száz százalékosan európai
Dátum: 2005. november 4., péntek, 10:20
Tarr Béla műveinek szentelt különprogram, a 2005-ös év legsikeresebb magyar filmjei és az EFA-jelöltek bejelentése: mindezek és persze még további izgalmak is várhatók a november 4-én kezdődő sevillai filmfesztiválon.

„100% európai” – mottóval kezdődik november 4-én a sok izgalmat ígérő sevillai filmfesztivál. A kizárólag európai alkotásokat műsorra tűző nagyszabású rendezvényen a magyar film az idén minden szekcióban képviselteti magát egy-egy alkotással.

Tarr Béla filmjeinek spanyolországi DVD-megjelenésével egybekötve a fesztivál különprogramon mutatja be Tarr világhírű életművét a szélesvásznon. A rendezvény díszvendége lesz maga Tarr Béla is. Az életművet bemutató 12 filmet Sevilla után műsorra tűzi a madridi Filmoteka Espagnola, majd az Andalúziai Filmarchívum Córdobában.

A sevillai fesztivál versenyprogramjában Tóth Orsi jelenlétében kerül sor Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjének vetítésére. A verseny fődíja az Arany Giraldillo, mely a nyertes film spanyolországi moziforgalmazásnak költségeit biztosítja.

Koltai Lajos Sorstalanság című alkotását a főszereplő, Nagy Marcell kíséri el Sevillába.

A Dallas Pashamende című Pejo Róbert Adrián filmet a főszereplő Gryllus Dorka, a 2005-ös „Shooting Star"-unk jelenlétében mutatják be.

Mészáros Márta A temetetlen halott című Nagy Imre-filmje az „Európa, Európa” szekcióba kapott meghívást, ahol a díj odaítéléséről a nagyközönség dönt.

Gauder Áron többszörös díjnyertes animációs filmjét, a Nyócker!-t az „Európai Generációk” programban tűzik műsorra.

Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmjét különprogram keretében vetítik 2005 legfontosabb európai rövidfilmjei között Sevillában.

A spanyol filmfesztivál díjainak átadása mellett még izgalmas pillanatnak ígérkezik, amikor az Európai Filmakadémia a 2005-ös jelöltek kilétét fogja felfedni. A 49 benevezett játékfilm között van Mészáros Márta A temetetlen halott és Koltai Lajos Sorstalanság című filmje. A magyar esélyesekért még november 12-ig szurkolhatunk, hogy az Európai Filmakadémia 1600 tagja a jelöltek közé szavazza.

Az EFA-jelöltek bejelentéséhez kapcsolódóan Sevillában műsorra tűzik a „Legjobb Európai Rövidfilm” díjának várományosai között Cakó Ferenc Randevú című animációját.

A fesztiválról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ