Versenyben a Sorstalanság
Dátum: 2005. november 7., hétfő, 10:28
Tegnap este Sevillában kihirdették a 2005-ös Európa Filmdíjak jelöltjeit. Az ezer hatszáz Európai Filmakadémia-tag szavazatának értelmében tíz kategóriában hozták nyilvánosságra a jelöltek névsorát. A 2005-ös év legfontosabbnak tartott mozifilmjeinek igen előkelő listáján Koltai Lajos Sorstalanság című filmje a legjobb operatőr és a legjobb zeneszerző kategóriájában kapott jelölést az Európa Filmdíjakra.

A Sorstalanság című film operatőre Pados Gyula, aki a film fényképezéséért a bitolai, a koppenhágai és a varsói filmfesztiválokon már elnyerte a legjobb operatőrnek járó elismerést. Pados Gyula a közelmúltban a Kontroll, és az Állítsátok meg Terézanyut! című alkotásoknak volt az operatőre. Vetélytársai az EFA-díjért többek között Michael Haneke, Wim Wenders, Lars von Trier operatőrei lesznek.

A legjobb filmzenéért járó Európa Filmdíjért a Hotel Rwanda, a Manderlay, a The Syrian Bride, a Sa Som I Himmelen és a Brydre című filmek zeneszerzőivel kel versenyre a Volt egyszer egy vadnyugat felejthetetlen melódiájával berobbant olasz zeneszerző, Ennio Morricone.

A sevillai bejelentés előtt is tudtuk már, hogy két biztos jelöltünk van az Európa Filmdíjakért folyó versenyben idén.

Cakó Ferenc Randevú című animációja a spanyolországi Valladolid-ban tavaly októberben elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. A játék- és dokumentumfilmek nevezési procedúrájával ellentétben a rövidfilmek esetében 12 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.

Szabó István Csodálatos Júlia című filmje a Jameson-közönségdíj jelöltjei között van 10 vetélytárssal a legjobb európai rendező kategóriájában. A Jameson-közönségdíjak sorsáról az európai mozik nézői döntenek, szavazni bizonyos napilapokban és szaklapokban, valamint közvetlenül a www.jameson.ie/peopleschoice honlapon lehet.

December 3-án Berlinben az Európa Filmdíjakat 19 kategóriában adják át, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját. Idén először a legjobbnak tartott vágót és designer-t is díjazzák.

A Sorstalanság-ot a napokban mutatják be a sevillai filmfesztiválon és Los Angeles-ben az AFI programján, mely az amerikai kontinens legfontosabb filmes megmérettetéseinek egyike.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ