Kiválasztották a Filmalap idei Inkubátor Programjának döntőseit
Dátum: 2016. október 21., péntek, 9:24

Kárpáti György Mór, Hartung Attila és Szilágyi Fanni filmterve is szerepel a pályakezdő rendezők első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program tíz döntőse között - közölte az MTI-vel a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán.

A szervezet közleménye szerint a zsűri - Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer - 69 beérkezett pályázat közül választotta ki a döntősöket, köztük Bakony Alexa, Bernáth Szilárd, Csoma Sándor, Nagy Zoltán, Szeiler Péter és Varga Noémi filmterveit.

A döntősök között több olyan ismert név is van, akik rövidfilmjeikkel korábban már jelentős sikereket értek el. Ilyen Kárpáti György Mór, aki Erdő című alkotásával a Berlinale versenyprogramjában, míg Provincia című diplomafilmje Cannes-ban szerepelt, legutóbbi filmje, a Gólyatábor pedig a cottbus-i fesztiválon lesz látható. Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotása nyerte tavaly a Friss Hús rövidfilmfesztivál magyar fődíját, Hartung Attila Ischler című filmje már 15 fesztiváldíjat zsebelt be, míg Visky Ábel Romanian Sunrise című rendezésével hívta fel magára a figyelmet.

A program felkészítő workshopokkal, majd november végén a pitch fórummal folytatódik, amelyen a fiatal filmesek a szakmai közönség előtt személyesen mutathatják be filmterveiket. Végül a különböző filmes területeket képviselő szakemberekből álló zsűri három, míg a közönség további két projektet választ majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a nagy presztízsű prágai filmes egyetem, a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmtervfejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A tavaly először meghirdetett Inkubátor Program keretében Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, valamint jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, amely egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről szól.

Januárban kezdi forgatni Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista drámáját, tavasszal pedig Csuja László Virágvölgy című road movie-jának a forgatása kezdődhet. Már gyártás-előkészítésben van Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is - olvasható a közleményben, amely szerint a Filmalap ötéves fennállása alatt számos kiemelkedő tehetségű fiatal alkotó tűnt fel, és készítette el első mozifilmjét a szervezet támogatásával. Első nagyjátékfilm volt többek között az elmúlt évtizedek legjelentősebb magyar filmsikere, a Saul fia is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ