Magyar filmek romániai forgalmazásába kezdett a kolozsvári Filmtett Egyesület
Dátum: 2016. november 28., hétfő, 8:25

Magyar filmek romániai forgalmazásába kezdett a kolozsvári Filmtett Egyesület, amely elsőként Till Attila Tiszta szívvel című alkotását mutatja be a romániai filmszínházakban.

Zágoni Bálint, az egyesület igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: a 2005-ben megalakult Filmtett Egyesület történetében most először kezdett foglalkozni filmforgalmazással az egyéb hagyományos tevékenységei mellett, mint a Filmtett.ro erdélyi magyar filmes szakportál működtetése és szakmai rendezvények szervezése. Hozzátette: csak magyar filmeket szeretnének forgalmazni, terveik szerint évente két-három alkotást visznek el a romániai mozikba. Arra törekszenek, hogy közönségbarát, de színvonalas alkotásokat mutassanak be a romániai közönségnek.

A Filmtett Egyesület szervezi az Erdélyi Magyar Filmszemlét, amely az idén 16. alkalommal már 12 erdélyi városban zajlott. Az egyesület tagjai azt szeretnék, hogy ne csak egy évben egyszer, a fesztivál ideje alatt lehessen magyar filmeket látni, hanem ahányszor bemutatnak egy igényes és népszerű magyar filmet a magyarországi mozikban, azt Romániában is megmutathassák.

Ehhez az "ideális helyzethez" kerülnek közelebb egy lépéssel azzal, hogy Till Attila filmjét elhozzák 11 romániai városba. Főleg erdélyi településeken lesz látható, így Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Brassóban, Temesváron, Besztercén, Székelyudvarhelyen, Kovásznán és Kézdivásárhelyen, de Bukarestben és Konstancán (Constanta) is bemutatják. A Tiszta szívvel díszbemutatója Kolozsváron lesz december 2-án - mondta Zágoni Bálint.

2000 óta mindössze 15 magyar filmet vetítettek a romániai mozikban, ezek egy része koprodukció volt. Legutóbb az Oscar-díjas Saul fiát láthatta a román közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik."
Örkény István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ