Makk Károly klasszikusa látható digitalizált változatban a francia mozikban
Dátum: 2016. december 22., csütörtök, 8:26

Makk Károly Szerelem című filmje felújított és digitalizált változatban látható a francia mozikban a Clavis Films forgalmazásában szerdától - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A díszbemutatót szerda este tartják Párizsban, a Quartier Latin legendás mozijában, a Reflet Médicis-ben, mely az 1960-as, 1970-es években a legfontosabb magyar filmek bemutatkozási helye volt.

A premierhez kapcsolódva Joël Chapron (Unifrance) filmtörténész, az orosz és kelet-európai filmek szakértője és Antoine de Baecque filmtörténész-újságíró (L Histoire, Positif) is tart majd előadást Makk filmjéről és a korszak magyar filmművészetéről.

A párizsi mozikat követően Montreuil-ben, Lyonban, Nantes-ban, Tours-ban, Bordeaux-ban, Nizzában, Lille-ben, Rouen-ban és Aix-en-Provence-ban is műsorra tűzik a három színészóriás, Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült magyar filmet.

Az 1971-es cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíjával kitüntettet Szerelem felújított változatát lelkesen fogadja a francia sajtó. Jacques Mandelbaum, a Le Monde neves kritikusa Intim elszámolás az önkényuralommal címmel írt méltató cikket a tekintélyes lapban. Florence La Bruyére a Libérationban a Nők portréja című írásában remekműnek nevezte a Makk-filmet, melyet mindenképp látni kell. Több mértékadó újság, köztük a Studio Ciné Live, a Les Fiches du Cinéma, a Transfuge, az A voir á lire és a L Histoire is kiemelten foglalkozik a magyar filmmel - közölte a filmalap.

A Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr közös alkotása. Az 1971-ben készült mozifilm központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó Szerelemben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. A 45 éve forgatott eredeti 35 milliméteres film felújítása 4K digitális hordozóra az MMA pályázati támogatásával a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a filmalap Filmlabor Igazgatóságában készült.

A teljes körűen restaurált Szerelem a filmalap kezdeményezésére a májusi cannes-i filmfesztiválon a klasszikusokat felvonultató Cannes Classics válogatásában volt látható először - olvasható az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ