Bemutatják Kovács Nóri Teremtés című kisfilmjét
Dátum: 2017. január 26., csütörtök, 9:42

Kovács Nóri előadóművész, zeneszerző népi operájának Teremtés című dalához készített kisfilmjét mutatja be vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol az alkotó részleteket is énekel a műből - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

A magyar őstörténetet feldolgozó Nimród regéje című szimfonikus-népi opera Teremtés című első dalát megjelenítő kisfilm a világ keletkezéséről szóló székely néphagyományt dolgozza fel, belehelyezve a nézőket az operai környezetbe - mondta el a műsorban Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett előadóművész, zeneszerző.

A műben a klasszikus és a népi szimbólumok, zenei elemek egymás mellett szépen megférnek - emelte ki, hozzátéve: a magyar őstörténet, ősi hitvilág jelképei közül megjelenik a filmben a turulmadár, a csodaszarvas és a táltos paripa is.

A 14 perces kisfilm történetet mutat be, de inkább hangulati elem az operához - hangsúlyozta a szerző, hozzáfűzve: a történet a világ teremtésével kezdődik, amikor Isten egy csillagból gyúrt almát ejt a világ közepére, amely a Kárpát-medence. Az aranyalma magja gyökeret ereszt és kinő belőle az életfa, erre fészkel a turulmadár, és ennek a fának a tövében születik meg Nimród, a magyarok királya - így indul az opera.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ