Oscar-díj - Szabó István: Deák Kristóf filmje felhívja a figyelmet Magyarországra
Dátum: 2017. január 26., csütörtök, 9:45

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének Oscar-díjra jelölése azért fontos, mert a Saul fiához hasonlóan felhívja a figyelmet arra, hogy van egy kis ország, ahol érdekes filmeket készítenek sorozatban, egymás után - mondta Szabó István Oscar-díjas rendező az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szabó István hozzátette, hogy a magyar filmgyártás egy hosszabb, nehezebb időszakon van túl, most azonban van számos tehetséges fiatal és ez a legfontosabb.

"A mi generációnk megtanult filmet készíteni, fáradtságos munkával, ahogy az ember egy nyelvet megtanul, a mostaniaknak azonban ez az anyanyelvük, ők már gyerekkorukban ebben a világban szocializálódtak, a képek nyelvén tudnak beszélni" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani filmes generáció a filmet mint kifejezési eszközt tökéletesen és egyéni módon tudja használni.

"Most már csak az a kérdés hogy mit mondanak. Ha olyasmit mondanak, ami érdekli a világot akkor oda fognak figyelni ránk" - tette hozzá.

Mint Szabó István rámutatott, a Saul fián és a Mindenkin kívül az utóbbi időben számos olyan film készült, amely ugyancsak megérdemli, hogy elismerően nyilatkozzanak róluk.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik és egy iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

A 89. Oscar-díjátadó gálát február 26-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ