BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Reformáció 500 - Filmnapokat tartanak az Urániában
Dátum: 2017. február 8., szerda, 11:48

Reformáció 500 címmel tartanak filmnapokat csütörtöktől vasárnapig Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Reformáció Emlékbizottság és az Uránia közös programján Magyarországon korábban nem vetített filmtörténeti ritkaságokat, népszerű sztárokat felvonultató produkciókat és dokumentumfilmeket is láthatnak az érdeklődők.

A négynapos programot beharangozó sajtótájékoztatón Elekes Botond, a filmszínház igazgatója elmondta: a filmek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne a reformáció megosztó vonatkozásait mutassák be, hanem azokat az értékeket, amelyek a protestánsok és a katolikusok számára is elfogadhatók és hitéletbeli megújulásukat szolgálják.

A legtöbb filmvetítés előtt szakemberek, teológusok tartanak bevezetőt. A program szervezői a gyerekekre is gondoltak, ezért szombat délelőtt Levente Péter lép fel Varázsóra című zenés műsorával, vasárnap délután pedig az Uránia kávézójában a tizenévesek próbálhatják ki Bence Domonkos új Luther-kártyajátékát.

Elekes Botond kitért a program nyitódarabja, az 1920-as éveken készült Luther-film viszontagságos sorsára is. Mint mondta, a korabeli felekezeti viták miatt az eredeti filmet erősen cenzúrázták, több mint 20 helyen kivágtak belőle részeket. A filmnapokon látható, eredeti változatot a reformáció 500. évfordulójára rekonstruálták Németországban.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa arról beszélt, a kormány és az emlékbizottság célja, hogy a lehető legváltozatosabb eszközökkel mutassa be a reformációt mint meghatározó eseményt és mint máig ható folyamatot. Ezért döntöttek a jubileumi év programjaként a filmnapok megszervezése mellett.

Nagypál Szabolcs katolikus teológus kiemelte: a program fontos feladata, hogy a reformációnak ne csak a magyar, hanem a nemzetközi vonatkozásait is bemutassa, és megismertesse a nézőket a protestantizmus olyan kiemelkedő alakjaival, mint például a skót származású John Knox vagy az elzászi német teológus, Albert Schweitzer.

A filmnapok programja az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján megtalálható. A vetítéseken és a gyermekelőadáson ötszáz forintos regisztrációs díj ellenében lehet részt venni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Aforizmák
„ Szép keze van, csakugyan... De képzelje el, milyen csúnya volna ugyanez lábnak!"
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ