BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Több mint 800 fesztiválszereplés és 200 elismerés a filmes mecenatúra programban
Dátum: 2017. március 6., hétfő, 10:04

Több min nyolcszáz fesztiválon szerepeltek és kétszáznál is több díjat kaptak azok a magyar filmek - köztük a friss Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm -, amelyek a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készültek el - közölte pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt hat évben több mint 8,8 milliárd forintot fordított médiatartalmak gyártásának ösztönzésére. A mecenatúra program filmes ágán belül csak 2016-ban több mint másfél milliárd forintot pályáztatott meg dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, animációs alkotások, tévéfilmek, kisjátékfilmek, rádiójátékok és online terjesztésű filmek támogatására. Az Oscar-díj, illetve más fesztiválsikerek azt jelzik, hogy a Médiatanács valódi támogatást nyújt olyan alkotóknak, akik nemzetközi szinten is elismerést nyernek a magyar filmnek" - olvasható az összegzésben.

Az elismerések közül ugyan kétségkívül a Mindenki Oscar-díjának a legnagyobb a visszhangja, a mecenatúrás alkotások azonban már az elmúlt években is letették névjegyüket nemzetközi színtéren is: A-kategóriás fesztiválokon indultak, közülük több mű Cannes-ban és a Berlinalén is bemutatkozott és eredményesen szerepelt.

Bár a program csak olyan film készítésére ad támogatást, amelyet először valamely nagy nézettségű magyar televízióban mutatnak be, a tévépremier után sok filmet - például a Félvilágot, a Vad Kunság című természetfilmet vagy a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmet - sikerrel vetítenek a mozikban is.

Közülük az elmúlt esztendők egyik legsikeresebb magyar játékfilmje, a Félvilág öt trófeát kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon, közte a legjobb film, a Szász Attilának járó legjobb rendező és a Kulka Jánost illető legjobb férfiszínész díját, miközben Kovács Patríciát és Gryllus Dorkát Barcelonában díjazták.

A közlemény szerint a magyar animációs filmipar legújabb "ékköve" Bucsi Réka Love-ja, amely részt vett a Berlinalén és más fesztiválokon. A Balkon (rendező: Dell Edera Dávid) megkapta az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztivál zsűrijének díját. A Superbia (Tóth Luca) animációs film világpremierje Cannes-ban volt és az American Film Institute Festen különdíjat kapott.

Topolánszky Tamás Levél Istenhez című rövidfilmje szintén bemutatkozhatott Cannes-ban, a kategória New York-i nemzetközi fesztiválján Nagydíjjal jutalmazták. A Magyarok a Barcáért című Kocsis Tibor-alkotás több fesztiválon is kiemelkedett sportfilm kategóriában. Madarász Isti balladafeldolgozása, a Tetemre hívás számos nemzetközi rendezvényt megjárt, akárcsak Kovács Kristóf dokumentumfilmje, a Besence Open.

A természetfilmesek között Mosonyi Szabolcs a Vad Szigetköz és a Vad Kunság című munkáival is maradandót alkotott; előbbi film kategóriagyőztes lett a Baikalkinofesten, a Sondrión és az Ekotopfilmen is, utóbbi megkapta a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Nagydíját. A Free the jazz című, az eleve az online műfajú alkotásokat támogató mecenatúrás pályázaton nyertes film pedig a 2014-es MEDIAWAVE fesztiválon a legjobb online zenei film díját hozta el.

A legfrissebb és legjobb magyar filmek jelenleg is megtekinthetők a vasárnap záruló Magyar Filmhéten, amelyen szerepel a Médiatanács-támogatású Mindenki - amely a marketingköltségekre a filmalaptól is kapott támogatást -, valamint a filmalap programjában, Enyedi Ildikó rendezésében elkészült, friss Berlinale-győztes film, a Testről és lélekről is.

Az összegzés felidézi, hogy a magyar filmes sikerek egyik titka az átgondolt, hárompillérű filmtámogatási struktúra. A Magyar Nemzeti Filmalap fő profilja az egészestés, moziba szánt filmek támogatása, míg az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program filmes ágában a nem egészestés, elsősorban televízióba szánt filmeket támogatja. E két közvetlen támogatási lehetőség mellett kiemelkedően vonzó a filmiparban a magyarországi közvetett támogatási szisztéma is.

A gyártók a Magyarországon forgatott magyar, koprodukciós és bérmunkában készülő filmek költségének 25 százalékát visszakaphatják oly módon, hogy a támogató társasági adókedvezményben részesül. Ezt a közvetett támogatást az NMHH Nemzeti Filmirodájától kapott igazolással lehet igénybe venni, a Magyar Nemzeti Filmalap pedig letéti számlát üzemeltet, hogy megkönnyítse az adóból származó támogatások gyűjtését és folyósítását.

Az NMHH kimutatása szerint tavaly mintegy 300 film forgott - részben vagy egészben - hazánkban több mint 125 milliárd forint értékben, amelyből a tisztán magyar filmek 15 milliárd forint értéket képviseltek 243 alkotással. Bérmunkában olyan filmek készültek, készülnek Magyarországon, mint a Die Hard 5., a Herkules, A kém, az Inferno vagy a Szárnyas fejvadász 2. Csak ez utóbbi például 28,5 milliárd forintot költött Magyarországon, amely jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság élénkítéséhez.

Filmiparával Magyarország egyébként nemzetközi viszonylatban is kiemelkedik: tavaly összesen két és félszer akkora összeget fordítottak itt filmekre, mint 2009-ben, 2004 óta pedig kis híján hússzorosára növekedett az összeg.

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium felmérése szerint a magyar filmes kedvezmények és körülmények vonzóak a külföldi filmkészítőknek: a GDP-hez viszonyított költések mértéke - hazánkban ez a nemzetközi produkciókkal együtt 0,15 százalék - a 2010-es évek elején (2010-2013) kétszer több volt, mint például a britek (0,08), a franciák (0,07) vagy az olaszok (0,03) hasonló költései.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ