BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Andy Vajna: rendbe kellett tenni a magyar filmtámogatási rendszert
Dátum: 2017. március 6., hétfő, 10:34

Andy Vajna szerint rendbe kellett tenni a magyar filmtámogatást, de a szakma már élvezi a változtatások gyümölcseit, és érti az új rendszert.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta: "romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert". Kifejtette, hogy a megelőző években a szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, mondta, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem. A rossz szájíz miatt azonban a bizalom elveszett, ezért nem kapták meg azt a támogatást, amit megérdemelnének, vagy ami kellene, hogy legyen. Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani - fogalmazott.

A kormánybiztos azt mondta: az új rendszer "nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre".

Andy Vajna kitért arra is, hogy hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Saul fia, a Szabadság, szerelem vagy a bemutatója előtt álló Kincsem című filmeket történelmi témájú alkotásoknak tartja.

Elmondta még, hogy próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak "elpazarolni" egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni - mondta.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, a magyarok járnak moziba, még magyar filmre is, bár - mint megjegyezte - "nem olyan gyakran, mint azt a filmalapnál szeretnék". Andy Vajna szerint idén nyáron a Kincsem, a Budapest Noir és a Pappa Pia című filmek a nagy közönségeket is vonzzák majd. "Ez is eltartott három-négy évig, míg eljutottunk odáig, hogy tudjuk, mi az, amire szükség van" - fogalmazott a kormánybiztos.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ