Huszonhét ország 34 filmjét vetítik az áprilisi Titanic Filmfesztiválon
Dátum: 2017. március 22., szerda, 8:30

Huszonhét ország 34 filmjét vetítik a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek egyik sztárvendége, Tony Palmer Leonard Cohenről szóló dokumentumfilmjét kíséri el Budapestre - közölték a szervezők az április 6. és 13. között zajló fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

A Titanic szlogenje "A fesztivál, amely összeköti a világot" - mondta el Horváth György fesztiváligazgató. Hozzáfűzte: "a 27 országból érkezett válogatással a mai magyar filmeket is szeretnénk kontextusba helyezni".

A nyolc napos mustrát három helyszínen rendezik meg: a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Ódry Színpadon. "Nagy dolog, hogy az egyetem részese lehet a Titanic filmfesztiválnak" - jelentette ki Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese a Ludwig Múzeumban tartott tájékoztatón.

A mustra műsorát a dán Allen Sorensen ismertette, aki negyedik éve a fesztivál programigazgatója. Kiemelte, hogy a fesztivál Titanic Doc szekciójában Jim Jarmusch és David Lynch egy-egy munkája mellett Tony Palmer Bird on a Wire című Leonard Coenről szóló dokumentumfilmje is szerepel. Ennek bemutatásával a tavaly novemberben elhunyt költő és dalszövegíró előtt is tiszteleg a fesztivál.

A programigazgató felidézte, hogy a hetvenes évek elején készült és aztán évtizedekre eltűnt filmet még Koppenhágában látta először és akkor találkozott személyesen Tony Palmerrel, az alkotás rendezőjével is, aki most Budapestre is elkíséri digitálisan felújított koncertfilmjét.

Az MTI kérdésére válaszolva a programigazgató elmondta, hogy a rövidebb, ezúttal nyolcnapos program és a kevesebb helyszín révén idén koncentráltabb lesz a mustra.

A Titanic az Óriás című svéd filmmel nyílik meg április 6-án, a mustra utolsó napján pedig Jeff Nichols Loving című alkotását láthatják a nézők. A versenyprogramban hét film küzd a Hullámtörők-díjért. Az elismerést odaítélő nemzetközi zsűri elnöke Enyedi Ildikó filmrendező, tagja Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, aki hosszú ideig filmkritikusként is dolgozott.

A fesztiválon tartják április 8-án Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének magyar premierjét. Az idei Berlinalén közönségsikert aratott film rendezője elmondta: számára "evidens, hogy a Titanicon lesz a premier". Elárulta, hogy kicsit tart a magyar fogadtatástól, mivel a film egy kényes történelmi korszakban játszódik. A rendező felidézte, hogy számára jó iskola volt a Titanic filmfesztivál, mivel kitekintést nyújtott a világ filmművészetére.

Horváth György fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is lesznek kísérőrendezvényei a fesztiválnak, ezek között kerül sor öt alkalommal egy mesterkurzusra.

A fesztivál részletes programja a www.titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Jobb elkárhozni, mint egyedül üdvözülni."
Henri-Frédéric Amiel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ