BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Titanic - Budapesten forgatott film is versenyez a Hullámtörők-díjért
Dátum: 2017. április 7., péntek, 13:06

Hét film, köztük a Budapesten angol-magyar-francia koprodukcióban forgatott Egy vezér gyermekkora című misztikus dráma versenyez a csütörtöktől nyolc napon át zajló Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díjáért, amelyet Enyedi Ildikó filmrendező vezetésével nemzetközi zsűri ítél oda.

Az Egy vezér gyermekkorát az amerikai Brady Corbet forgatta két éve Budapesten, a színésznek ez volt a rendezői bemutatkozása. A történelmi kosztümös drámában Robert Pattinson egy fiatal amerikait alakít, akinek személyiségére végzetes hatással van mindaz, amit az első világháború utáni Európában tapasztal. A fasizmus térnyerésével foglalkozó filmben Liam Cunningham (Trónok harca), az Oscar-jelölt Bérénice Bejo (A némafilmes) és Stacy Martin (A nimfomániás) is szerepel. A produkción népes magyar szakmai stáb is dolgozott, a film vágója Jancsó Dávid, Jancsó Miklós filmrendező fia volt. Az alkotás, amely a legjobb első film és a legjobb rendezés díját is elnyerte 2015-ben a Velencei Filmfesztiválon, április 8-án és 10-én látható a Toldi moziban.

A Titanic versenyprogramjában szerepel A pásztor című spanyol játékfilm is, amelynek rendezője, Jonathan Cenzual Burley személyesen is elkíséri munkáját Budapestre, és a vetítéseken találkozhat vele a fesztiválközönség. A film két életforma és értékrend ütközéséről szól: Anselmo, a magányosan élő középkorú pásztor szálka lesz egy építési vállalkozó szemében, aki fel akarja vásárolni a földjét, és a környező területeket is, hogy lakóparkot építsen.

A 37 éves spanyol származású, de Angliában élő rendező filmje április 10-én és 11-én látható a Toldi moziban.

A Végzetes lövés című fülöp-szigeteki-katari produkció egy természetvédelmi területen véletlenül ellőtt, védett sas miatt indult nyomozásról szól. A misztikus thrillert Mikhail Red írta és rendezte, akinek ez a második nagyjátékfilmje. A mustra csütörtökön és vasárnap tűzi műsorára szintén a Toldi moziban.

Ugyancsak csütörtökön vetítik először az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd április 11-én, kedden ismétlik a Toldiban a Számi vér című 1930-as években játszódó svéd-norvég-dán filmet, amely egy 14 éves, számi származású rénszarvaspásztorról szól, aki a rasszizmus miatt el akar menekülni korábbi életéből. Az elsőfilmes alkotást a svéd anyától és számi apától származó Amanda Kernell rendezte.

A Buster két élete fekete humorral fűszerezett, misztikus amerikai thriller. Főhőse, Jonah a hatóságok elől bujkálva egy elhagyatott nyaralóban vészeli át a telet. Álmaiban a tengeren hányódik, de egy idő után úgy érzi, hogy ő és a sodródó férfi egy és ugyanaz, a két testben közös a lélek. A második játékfilmjével jelentkező Sarah Adina Smith munkáját szombaton és a jövő hét keddjén tekintheti meg a közönség a Toldiban.

Luxemburgi-belga-francia koprodukcióban született Laura Schroeder Gát című drámája, amely egy elhidegült anya-lánya kapcsolat újraéledését ábrázolja. A külföldön élő Catherine tíz év után akar ismét közelebb kerülni lányához, Albához, akit addig a nagyanyja nevelt. Mivel nem fogadják tárt karokkal, merész lépésre szánja el magát. Schroeder öt éve egy családi kalandfilmmel debütált rendezőként, a Gát a második játékfilmje. A versenyben a Toldi mozi tűzi műsorra vasárnap és jövő kedden.

Távoli, izlandi halászfaluban játszódik a Nehéz szívvel című dán-izlandi dráma, amely két kamasz barátságát, az első szerelem és a szexuális identitás ébredését ábrázolja a felnőtt kor küszöbén. Az elsőfilmes Gudmndur Arnar Gudmundsson rendezésében készült alkotás több fesztiváldíjat nyert már, köztük a legjobb LMBT-filmnek járó elismerésben részesült a tavalyi velencei filmfesztiválon. A Titanic szombaton az Ódry Színpadon és jövő kedden a Toldiban mutatja be.

A 24. Titanic filmfesztivál teljes programja a titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ