Cannes - Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában
Dátum: 2017. április 12., szerda, 19:44

Egy magyar vizsgafilm, Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása is meghívást kapott a 70. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba - közölték szerdán a szervezők Párizsban.

A 32 perces diplomafilm a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) filmrendező mesterképzésén készült, ahol Szentpéteri Áron Enyedi Ildikó osztályában hallgató. A Láthatatlanul egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint a rövidfilm teljes sötétben kezdődik egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a barátjával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy, mielőtt újra találkoznának.

"A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl - mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy, hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését - sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem" - idézte a forgatókönyvet is jegyző rendezőt a filmalap. A Láthatatlanul című filmet egy személyes élmény és a Barkó Tamás született vak mozgásművésszel való találkozás inspirálták, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője.

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit (Nagymosás, 2013; Delfinkirály, Friss Hús, Zsűri különdíj, 2014) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült első éves vizsgafilmje, jelenleg már a diplomafilmjén dolgozik, amelyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A Cinéfondation versenyébe 2600 benevezett alkotás közül 16 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 2 animációs mű kapott meghívást. A kategóriában - ahol három díjat osztanak ki május 26-án -

14 ország filmes iskolái képviselik magukat.

A Cinéfondation kategória zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma- és Európai Filmdíj-nyertes román sztárrendező, Cristian Mungiu lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja szerepelt.

A 70. cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik, a nemzetközi zsűri elnöke idén Pedro Almodóvar spanyol rendező.

A hivatalos versenyprogramot csütörtökön jelentik be Párizsban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek..."
Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ