Magyar Filmtavaszt rendeznek Lengyelország három városában
Dátum: 2017. április 18., kedd, 9:29

Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas alkotása mellett Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje is szerepel a Magyar Filmtavaszon, amelyet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kiemelt programjaként április 19. és 27. között rendeznek meg Varsóban, Krakkóban és Wroclawban.

Több mint egy évtized után ismét nagyszabású magyar filmszemlét rendeznek Lengyelországban, amelynek célja, hogy átfogó képet nyújtson a kortárs alkotásokból. A magyar filmművészet sokszínűségét tükröző programban nagyjátékfilmek, animációs filmek és kisjátékfilmek is szerepelnek - közölte a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-vel.

A magyar újdonságok közül a filmtavaszon bemutatják az elmúlt időszakban Oscar-díjjal, Arany Glóbusszal, Arany Medvével vagy Kristály Glóbusszal elismert alkotásokat is. Egyes vetítések előtt a közönség megismerheti a filmek rendezőit, színészeit, producereit. Az eseményen jelen lesz Fekete Ibolya az Anyám és más futóbolondok a családból című film rendezője, míg Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya színész az Ernelláék Farkaséknál című filmjük vetítésén vesznek részt, Sopsits Árpád rendezővel A martfűi rém bemutatójón találkozhatnak a lengyel nézők, de Morcsányi Géza, a Testről és lélekről főszereplője is ellátogat a fesztiválra.

A kortárs alkotások mellett két klasszikus film is szerepel a programban. A Makk Károly rendezte Egymásra nézve című film bemutatóján és az azt követő közönségtalálkozón a rendezőn kívül részt vesz a két lengyel főszereplő is, Grazyna Szapolowska és Jadwiga Jankowska-Cieslak. Az animációs filmek közül a Lengyelországban nagy sikert aratott Macskafogó új fordításban kerül vászonra.

A nagyjátékfilmek között szerepel még a programban Till Attila Tiszta szívvel, Fazekas Csaba Swing, Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, Zomborácz Virág Utóélet, valamint Tiszeker Dániel #sohavégetnemérős című filmje.

Az animációs blokkban Bucsi Rékának a Symphony Nr. 42, valamint a Love című alkotása mellett műsorra tűzik Andrasev Nadja A nyalintás nesze, Kreif Zsuzsanna Limbo Limbo Travel, Kopasz Milán Beyond, Takács Anikó Cosmic Jacuzzi, valamint Bognár Éva Hugo Bumfeldt című rajzfilmjét is.

A kisjátékfilmek között lesz látható Visky Ábel Játszótársak, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas alkotása, Hartung Attila Mindig csak, Kis Hajni Szép alak, és Brauner Máté Előbb adtam című rövidfilmje is.

Az esemény a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a Krakkói Főkonzulátus és a Magyar Filmunió szervezésében valósul meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ