BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Magyar rajzfilmeket is bemutatnak a zágrábi Animafesten
Dátum: 2017. április 19., szerda, 15:33

Több mint 30 országból csaknem 100 animációs filmet mutatnak be Zágrábban az idei Animafest nemzetközi filmfesztiválon június 5. és 10. között, köztük magyar rajzfilmeket is.

A fesztivál honlapja (www.animafest.hr) szerint a 27. alkalommal megrendezett seregszemlére 76 országból 1600 alkotást neveztek, ezekből válogatták ki a programban szereplő 99 filmet.

A nemzetközi rövidfilmes versenybe 44 alkotás került be: svájci, svéd, japán, francia, horvát, belga, lengyel, holland, norvég, amerikai és dél-afrikai alkotások mellett egy magyar film is, Dell Edera Dávid Balkon című munkája. A hatperces film 2D-s és 3D-s számítógépes animációval készült, egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon.

A szervezők szerint idén nagyon nehéz volt kiválasztani azokat a filmeket, amelyek versenybe szállhatnak, mert rengeteg minőségi alkotást neveztek.

A művészeti akadémiák hallgatóinak versenyében 46 film indul, köztük Wunder Judit Kötelék és Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című munkája. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vizuális kommunikáció szakának hallgatói.

Külön kategóriában versenyeznek a horvát és horvát koprodukcióban készült alkotások. A 16 film között azonban van, amelyik a nemzetközi versenyben vagy a diákfilmek kategóriájában is megméretteti magát.

Versenyen kívül külön sorozatot szentelnek a képregény-adaptációknak. Az Animáció mesterei című programban pedig többek között az Animafest Életmű-díjasának, Borivoj Dovnikovicsnak az alkotásait, valamint Ritter Rost holland művész filmjeit vetítik.

Ebben az évben külön műhelyt indítanak Számítógépes videójátékok készítése címmel és egy nemzetközi konferenciát is rendeznek Animafest Scanner IIII 2017 elnevezéssel, amelyen 16 kiállító vesz részt Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából. A fő kiállító Maureen Furniss amerikai író, animációs filmekkel foglalkozó történész és teoretikus lesz, aki Animafest-díjban is részesült mint az animációs filmek kiemelkedő kutatója.

A zágrábi Animafest 1972-ben indult a Nemzetközi Animációsfilm-szövetség (ASIFA) kezdeményezésére és a világ második legrégebbi animációs filmfesztiválja az annecy-i mustra után, amelyet 1960-ban rendeztek meg először.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ