Az erős nők állnak a goEast filmfesztivál középpontjában, versenyben Az állampolgár
Dátum: 2017. április 23., vasárnap, 15:08

A közép- és kelet-európai női filmkészítők és a mozifilmek erős női karakterei állnak az idei goEast filmfesztivál középpontjában. Az április 26-án kezdődő 17. wiesbadeni szemle versenyprogramjában Az állampolgár című magyar film is indul.

Gaby Babic, a kelet-európai filmek fesztiváljának vezetője szerint a fesztiválok általában túl kevés, nőktől származó filmet mutatnak be. Mint mondta, kitűnik, hogy a filmtörténet egyes időszakaiban szinte egyáltalán nem volt látható nő által rendezett film, holott mindig is voltak nők, akik a közép- és kelet-európai országokban filmeket készítettek. Hozzátette: időközben néhány kelet-európai női filmes az európai szerzői filmesek között is előtérbe került.

A május 2-ig tartó, egyhetes fesztiválon 29 ország több mint 100 filmjét mutatják be, köztük hat alkotásnak itt lesz a világpremierje.

A játék- és dokumentumfilmek 50 ezer euró összdíjazású versenyébe Vranik Roland Az állampolgár című alkotása is bekerült. Az egyéb szekciókban összesen 14 magyar filmet mutatnak be. Látható lesz például Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmje, Varga Noémi A legvidámabb barakk című alkotása és Elek Judit 1979-ben készült Talán holnap című filmje.

A fesztiválon személyesen is megjelenik Mészáros Márta filmrendező, akinek művei közül az Eltávozott nap, A lőrinci fonóban, a Kilenc hónap, a Kisvilma - Az utolsó napló, A temetetlen halott, a Napló apámnak, anyámnak, a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek és az Örökbefogadás lesz látható Wiesbadenben.

Tavaly mintegy 12 200 látogatója volt a wiesbadeni filmes szemlének.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ