Száz magyar és külföldi alkotás a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon
Dátum: 2017. május 19., péntek, 14:02

Csaknem 100 alkotás lesz látható az elmúlt két év nemzetközi terméséből május 26. és 28. között a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon - mondta el Székelyhidi Tamás, a harmadik alkalommal megszervezett mustra egyik főszervezője csütörtökön Budapesten.

A fesztivál keretében egy nemzetközi és egy Kárpát-medencei versenyt is meghirdettek, amelyekre 58 országból 300 nevezés érkezett. A legnagyobb európai filmstúdiók is jelentkeztek alkotásaikkal az összesen kilenc szekcióba - emelte ki a főszervező, hozzátéve, hogy négy helyszínen lesznek ingyenes vetítések, a Királyi Kastély Lovardájának három termében és az Alsóparkban.

Székelyhidi Tamás hangsúlyozta: a szekciódíjak mellett hat kiemelt díjért és számos különdíjért versenghetnek a résztvevő természet- és dokumentumfilmek, köztük David Attenborough legújabb alkotása vagy Jared P. Scott The Age of Consequences, Európában először Gödöllőn vetített filmje is. Az Európa Kék Szalagja elnevezésű fődíj egymillió forintos, míg a Kárpát-medencei külhoni magyar alkotói díj 500 ezer forintos pénzjutalommal jár.

Az ingyenes vetítések mellett szemléletformáló programok, a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás kibővített változata, az első alkalommal meghirdetett Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállítás, filmszakmai és környezetvédelmi workshopok, diák film- és fotókiállítás, zenei tehetségkutató és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget - fűzte hozzá.

Szombaton este a Jam for Nature zenei tehetségkutató tavalyi győztese, az Aureovir együttes Szemed világa, valamint Szarka Tamás Madaraink című dalát Gödöllő kórusai és zenészei előadásában hallhatják az érdeklődők - mondta el Székelyhidi Tamás.

A Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállításról szólva Hankó Gergely szervező elmondta: a szemét felhalmozódása korunk egyik legfontosabb kérdése, Magyarországon évente mintegy 8,7 millió tonna, azaz két Gellért-hegynyi hulladék termelődik. A kiállítás helyszínén, az Alsóparkban több mint 20 művészcsoport 2-2,5 méter magas, szemétből készült szobrot állít fel, hogy felhívja a figyelmet a problémára. Az alkotások több más fesztiválon, rendezvényen is láthatóak lesznek a jövőben.

A fesztivállal egy időben rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amelyek keretében természet- és környezetvédelmi tematikájú filmválogatás és kísérőprogramok várják a közönséget 19 magyarországi nagyvárosban, valamint Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is - mondta el Ersók Nóra, a filmfesztivál kommunikációs munkatársa.

A fesztivál fővédnöke 2017-ben is Áder János köztársasági elnök.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ