Filmtörténész: a maga korában is nagyon népszerű volt a Körhinta című film
Dátum: 2017. május 22., hétfő, 10:52

Fábri Zoltán Körhinta című alkotása a maga korában is nagyon népszerű volt, ezért is volt rendkívül sérült a film eredeti negatívja - mondta a Filmarchívum restaurátora és egyben filmtörténész az M1 aktuális csatorna vasárnapi adásában.

Fazekas Eszter elmondta, hogy a Körhinta eredeti negatívjáról 140 kópiát készítettek korábban, ezáltal sérült a kameranegatív, számos kocka is hiányzott belőle. Ezt újította fel és digitalizálta a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum.

A munka január végén kezdődött el és szinte közvetlenül a májusi cannes-i filmfesztivál előtt fejeződött be - jegyezte meg a szakember.

A Körhinta nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol Francois Truffaut még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként ezt a filmet tartotta a nagydíjra érdemesnek, és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját - idézte fel Fazekas Eszter.

A filmet az idei 70. cannes-i filmfesztiválon újra műsorra tűzték a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics-ban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ