A magyar filmipar megerősödéséről írt a Variety amerikai filmes szaklap
Dátum: 2017. június 2., péntek, 8:15

A magyar filmipar megerősödéséről közölt írást a variety.com tekintélyes amerikai filmes portál Andy Vajna megmagyarázza, hogyan hozza Magyarországra Hollywoodot címmel.

A cikk emlékeztet arra, hogy Magyarország Európa második legnagyobb filmgyártóközpontja, a nemzetközi producereket vonzza a 25 százalékos adókedvezmény, a jól képzett munkaerő és a modern gyártólétesítmények. Hat-nyolc nagy külföldi filmet és mintegy 10 átlagosnál magasabb költségvetésű produkciót forgatnak évente Magyarországon - olvasható a cikkben.

"Öt évvel ezelőtt még sehol sem voltunk" - mondta a portálnak a filmügyi kormánybiztos.

A Magyarországon újabban forgatott filmek közül a lap említi a Vörös veréb című thrillert, melynek főszereplője Jennifer Lawrence, valamint a Lionsgate Robin Hood verzióját Taron Egertonnal és Jamie Foxxszal. Hamarosan érkezik a Keira Nightley fémjelezte Colette, egy Párizsban játszódó kosztümös életrajzi film.

"A Magyarországra érkező produkciók ma már nagyobbak és jobbak, mint a korábbi években. A költségvetések nőnek. A nagyok rájönnek arra, hogy a pénzükért a maximális értéket kaphatják Magyarországon. Az állami rendszer nem bonyolult, egyszerű kezelni. A producerek bíznak a rendszer működésében, így mindenki visszatér" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a bürokrácia egyszerűsítése segítette megalapozni a sikert.

"Próbáljuk tökéletesíteni szolgáltatásainkat és csökkenteni a bürokráciát. A producert nagyban segíti az, ha eljuthat a döntéshozó emberekhez és azonnal elintézhet mindent. Ha helyszínt kér, három nap múlva megkapja a választ. Ha adóvisszatérítést igényel, benyújtja az elszámolást, amelyet ellenőriznek és a következő nap már megvan a kifizetés" - magyarázta Andy Vajna.

Hozzátette, hogy a rendszert tovább finomítják, számos oktatási programot hoztak létre a szakembergárda és a kreatív források fejlesztésére. Emellett új filmiskolát hoznak létre írók, szerkesztők és rendezők képzésére. Tovább javítják a létesítményeket többek között hatalmas víztartály létesítésével, amelyik majdnem akkora, mint a Máltán lévő és egy sor állandó díszlet is rendelkezésre áll - írta a variety.com.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ