Megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Dátum: 2017. június 22., csütörtök, 8:48

Megkezdődött szerdán a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF). A vasárnapi tartó, 27 ország mintegy 400 filmjét felvonultató rendezvény programjai között retrospektív vetítések, kiállítások, könyvbemutatók, konferencia, workshop, fényfestés és koncert is szerepel.

Az emberi erőforrások minisztere, a Hírös Agóra Kulturális és Konferencia Központ, Színházteremben tartott megnyitó beszédében az animáció fővárosának nevezte Kecskemétet Magyarországon. Hozzátette: a városnak nemcsak híres szülöttei, hanem pezsgő kulturális élete is van; évszázados múltú művészteleppel, más fontos szellemi-művészeti műhelyekkel, színházzal, közgyűjteményekkel, múzeummal rendelkezik.

Amikor Szerb Antal a magyar irodalom történetében arról ír, hogy mennyire fontos a következő nemzedékhez közel vinni azokat az alkotásokat, amelyeket az előző nemzedék hozott létre, akkor azt is írja: a magyar kultúra sajátossága, hogy képes összekapcsolni nemzedékeket - mondta Balog Zoltán.

A kecskeméti animációs fesztivál egyfajta missziót tölt be, ezért támogatják - tette hozzá. "Erre az értékre nagy szüksége van nemcsak Magyarországnak, de egész Európának és a világ kultúrájának."

A magyar film az elmúlt években visszanyerte elismertségét a világban, és az animáció is igyekszik lépést tartani ezzel - vélekedett. A miniszter büszke arra, hogy A cigányasszony meg az ördög című mesefilmet a minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap is segítette, az alkotás jelentős díjakat kapott.

Hangsúlyozta, hogy a kormány 2018-ban annyit fog költeni kultúrára, amennyit - arányosan számolva is - az elmúlt harminc évben egyetlen kabinet sem.

A vidéki kulturális fesztiválok támogatását is jelentősen megnövelték az elmúlt időszakban - tette hozzá Balog Zoltán.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál életmúdíját Buglya Sándor rendező kapta.

A filmfesztivál magyar versenyprogramjában 36 rövidfilm, 25 televíziós sorozatepizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció szerepel. A KAFF-fal párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztiválon az európai egészestés animációk, tévéspeciálok mellett idén először a tévésorozatok is megmérettetnek. Az egészestés animációs versenyprogramba az előzsűri hét - köztük három, Magyarországon már bemutatott -, Oscar-díjra jelölt filmet választott be. A kibővült európai versenyprogram további két kategóriájába nevezett televíziós produkciókból hét tévéspeciál és 22 tévésorozat került be a megmérettetésbe.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége ezúttal Ausztrália, így a magyar és az európai versenyprogram mellett 38 ausztrál animációt is műsorra tűznek.

A KAFF retrospektív vetítésekkel tiszteleg a műfaj nagy alakjai: az orosz Fjodor Hitruk, a cseh Jirí Brdecka, valamint Dargay Attila, Szabó Szabolcs, Foky Ottó, Csermák Tibor, Gyulai Líviusz és Szoboszlay Péter előtt.

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve bemutatják Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának öt epizódját, amelyből a Ráday Múzeumban kiállítás is nyílik.

A fesztivál ideje alatt Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait is megnézhetik az érdeklődők. A nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére lesz látható a Vuk, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy klasszikus, a Háry János is szerepel a programban. Ezt követi az Oscar-díjra jelölt A vörös teknős, amelynek rendezője, Michael Dudok de Wit is Kecskemétre látogat.

A 13. KAFF-on mutatják be Varga Zoltán A magyar animációs film című kötetét, Giannalberto Bendazzi Animáció: Az animációs film világtörténete című könyvét, Kollarik Tamás és Fülöp József Animációs körképét, Varga Balázs és Kollarik Tamás Mozgókép és paragrafusok című kötetét, valamint Orosz István Szent Rinocérosz gyermekei című albumát is.

A szakmai programok keretében ismét megrendezik a Mozgókép kultúra a kistelepüléseken - KönyvtárMozi konferenciát, melyen az elmúlt két év eredményeit értékelik a program létrehozói és fenntartói.

A fesztiválhoz kapcsolódva idén ötödik alkalommal tartják meg a nem professzionális animációsfilm-készítők versenyét, a SZAFT-ot. A három kategóriában nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el.

A programok között szerepel még Alexander Juhasznak, A kis herceg látvány- és figuratervezőjének workshopja, a Kaláka együttes koncertje, valamint Demeter Lóránt és Nagy Gábor fényfestők, multimédiaművészek különleges produkciója.

Kodály Zoltán 150. Genfi zsoltár és Esti dal műveit illusztrálják a kecskeméti evangélikus templom homlokzatára vetített animációval.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Némelyeknek az a dicsőségük, vagy érdemük, hogy jól írnak, másoké pedig az, hogy nem írnak"
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ