Megkezdődött az 52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2017. július 3., hétfő, 8:51

Uma Thurman és Casey Affleck filmsztár részvételével, Michael Showalter amerikai filmrendező The Big Sick című romantikus komédiájának vetítésével nyílt meg pénteken este az 52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál.

Uma Thurman Golden Globe-díjas amerikai színésznő Kill Bill című 2003-as akciófilmjét vetítik a fesztiválon. Casey Affleck idén nyerte el első Oscar-díját A régi város című filmdráma főszereplőjeként. A Thermal Hotelben tartott megnyitón mindketten megkapták a fesztiválelnök díját.

Életműdíjat idén három külföldi filmes kap. A világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásért járó Kristályglóbuszt James Newton Howard, a Micsoda nő!, Az éhezők viadala és számos más sikerfilm zeneszerzője, Ken Loach brit filmrendező és a szintén brit Paul Laverty forgatókönyvíró veszi át.

Jeremy Renner amerikai színészt a zárógálán tüntetik ki az Elnöki Díjjal.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén kilenc nap alatt mintegy 70 ország alkotóinak több mint 170 filmjét láthatják az érdeklődők.

A játékfilmes versenyprogramba idén 12 alkotás kapott meghívást, ezek felének bemutatója nemzetközi premier. A játékfilmek mellett külön-külön kategóriában versenyeznek a félóránál rövidebb és az ennél hosszabb dokumentumfilmek.

A fesztiválon idén két magyar rendező filmje is szerepel: Mundruczó Kornél Jupiter holdja és Kristóf György Out című játékfilmjét is vetítik.

A Közép-Európa egyik legnagyobb és legrégebbi, 1946-ban alapított filmfesztiváljára tavaly rekordszámú, 135 ezer belépőjegyet adtak el. A rendezvény híres családias hangulatáról és fiatal közönségéről. A legtöbb látogató nem luxushotelekben száll meg, hanem tornatermekben és szabad ég alatt felállított sátrakban.

A szemle idei újdonsága, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel több filmet a fesztiválmozik mellett néhány nyugat-csehországi város, köztük Mariánské Lázné mozijaiban is bemutatnak.

Az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án tartják.

A fesztivál fődíját, a legjobb játékfilmnek járó Kristályglóbuszt tavaly az Ernelláék Farkaséknál című, Hajdu Szabolcs rendezte magyar film kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ