Magyar intézetek - A magyar filmek külföldi népszerűsítésének lehetőségeiről tanácskoztak
Dátum: 2017. július 7., péntek, 9:57

A magyar filmek külföldi bemutatásának és népszerűsítésének lehetőségeiről tanácskoztak a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozója csütörtökön, Budapesten.

A Magyar Nemzeti Filmalap fennállása első öt évében 26,5 milliárd forintnyi támogatással 75 magyar játékfilm készítéséhez járult hozzá, amelyek több mint 250 fesztiváldíjat nyertek el - mondta el Havas Ágnes vezérigazgató. Hozzátette: együttműködnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézettel a magyar filmek külföldi megismertetésében, nagy sikerrel mutatták be például több külföldi magyar intézetben Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Mecenatúra igazgatója, Kocsis Noémi a Magyar Média Mecenatúra Programot mutatta be a külföldi magyar intézetek vezetőinek. Kiemelte: a program 2011 és 2016 között 8,77 milliárd forintot fordított 916 film és egyéb mozgóképes alkotás (például lekérhető online tartalom vagy animációs sorozat) támogatására. A program keretében készült filmek, köztük az Oscar-díjas Mindenki, a Félvilág vagy A berni követ, összesen 296 díjat, elismerést nyertek el.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója a budapesti művészmozik tapasztalatait osztotta meg a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetekkel közösen szervezett filmnapokról. Hangsúlyozta: a filmvetítés az egyik leghatékonyabb mód egy nemzet kultúrájának bemutatására.

2016-ban 16 ország kulturális intézetei szerveztek filmnapokat a fővárosi művész mozikban, köztük az Urániában - fűzte hozzá, kiemelve, hogy az eddigi tapasztalatok alapján ezeknek a rendezvényeknek a sikeréhez többek között kiszámítható rendszeresség, és állandó helyszín szükséges.

Elekes Botond úgy vélte: szükség lenne egy olyan állami programra, amely valamiféle támogatással ösztönözné a magyar artfilmek bemutatására az európai filmforgalmazókat.

Hasonlóan vélekedett Böszörményi Gábor, a Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint Franciaországban és Németországban is működik ilyen támogatási rendszer. Hozzátette: a külföldi filmforgalmazók számára vonzerőt jelenthet az is, ha a külföldi magyar intézetek jó fordítást készítenek egy-egy magyar alkotáshoz.

A három évvel ezelőtt alapított Magyar Filmakadémia elsősorban abban tud segíteni a külföldi magyar intézeteknek, hogy egy-egy jelentős magyar alkotó köré csoportosuló vetítéseket, programokat szervezzenek - mondta a beszélgetésen Novák Emil, a szervezet elnöke.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ