Bartók Béla fiával készült filmet mutatnak be szeptemberben
Dátum: 2017. agusztus 27., vasárnap, 15:43

Kevéssé ismert oldaláról mutatja be édesapját Bartók Péter abban a dokumentumfilmben, amelyben életében először beszél Bartók Béla 92 éves fia a zeneszerző személyes oldaláról, családjához, kortársaihoz fűződő kapcsolatairól és az Amerikában töltött évekről. A Bartók című filmet szeptemberben mutatják be az országos mozihálózatokban.

Sipos József rendező filmjében Bartók Béla eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet - olvasható a Nemzetközi Gyerekmentőszolgálat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bartók Péter hetvenöt éve él az Egyesült Államokban és szinte egész életét a Bartók-életmű gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek nem adott interjút.

Most, 92 évesen megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, valamint arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett a hazaszerető ember számára.

A film mindezek mellett nem csak az apa portréja a fiú szemszögéből, hanem gazdag válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei fogadtatásából. Archív felvételek segítségével betekintést nyújt a korabeli Magyarország és New York hangulatába, így mesélve egy "nem mindennapi" sorsról, amely egybefonódott Magyarország huszadik századi tragikus történelmével.

Az alkotást gyártó Filmnet 25 éve dolgozik együtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, ezért a film forgalmazási bevételének huszonöt százalékát felajánlja a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek megsegítésére.

A forgatókönyvet Bartók Péter és Sipos József írta, a film operatőre Tóth Zsolt, Krisko Gergely és Csincsi Zoltán, producere Détár Krisztina és Sipos József.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„Az udvariasság hamis pénz, amelyért valódi értéket kaphatunk. "
Arthur Schopenhauer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ