Megkezdődött a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2017. szeptember 9., szombat, 13:29

Megkezdődött a Jameson CineFest, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek díszvendége ezúttal Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és az általa rendezett Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magda Vásáryová szlovák színésznő. Mindketten ott voltak a nyitórendezvényen.

Jirí Menzel kapta a CineFest életműdíját, Magda Vásáryová pedig a tavaly alapított Európai Mozi Nagykövete díjat vette át.

A miskolci fesztivál a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a borsodi megyeszékhelyre, nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és animációs filmeket, olyan alkotásokat, amelyek többségének itt lesz a magyarországi premierje.

A megnyitón Kriza Ákos Miskolc polgármestere egyebek mellett azt mondta: Miskolc a film fővárosává vált az elmúlt tizennégy évben.

Évről évre egyre több film került a fesztivál programjába, és világhírű művészek látogatnak a borsodi megyeszékhelyre - tette hozzá.

A polgármester elmondta azt is: a fiatal filmesek fesztiváljából mára nemzetközi mércével is elismert fesztivál lett.

Emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt Miskolc a Bartók+ operafesztivállal iratkozott fel a fesztiválvárosok sorába, és ma már rendezvények sokaságával büszkélkedhetnek, amelyek közül is kiemelkedik ez a fesztivál, amelynek erejét a sokszínűség adja.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a megnyitón a beszélgetés fontosságáról szólt.

A közelmúltban elhunyt Makk Károly rendező szavait idézve azt mondta: az a legfontosabb, hogy "eldöntsd, mit akarsz mondani", ha erről elfelejtkezel, nem fog működni a dolog. Mint mondta: a mai korban a beszélgetés elsődleges.

A filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramban látható lesz például Bruno Dumont musicalje, a Jeannette - Jeanne D Arc gyerekkora. Vetítik a Loving Vincent című brit-lengyel koprodukciót, Jonas Carpignano második nagyjátékfilmjét, A ciambrát, az April lánya című mexikói thrillert, a skót Isten országa című alkotást vagy a Kogonada Columbus című dél-koreai filmet. Szintén a versenyprogramban szerepel a Safdie testvérek Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét című filmje, illetve a Natalia Leite rendezte A bosszú angyala. A szekcióban egy magyar film lesz versenyben: Vékes Csaba rendezésében A hetedik alabárdos, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programja segítségével készült el.

A rendezvény MusicDocs blokkjában a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját. A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában - a western és a horror után - idén a modern musicalek állnak, válogatást nyújtanak a világ legjobb zenés filmjeiből.

A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ