Mészáros Márta új filmjét szeptember 25-én premier előtt vetítik az Urániában
Dátum: 2017. szeptember 15., péntek, 9:28

Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis - Északi fény című alkotását Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével szeptember 25-én premier előtt vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol ezt követően közönségtalálkozót is tartanak a rendezővel.

Mészáros Márta 26. alkotása október 19-én kerül a mozikba, de kivételes lehetőség, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 25-én 19 órakor premier előtt már megtekinthető - közölték a film kommunikációjával megbízottak az MTI-vel.

A vetítés után a közönség beszélgethet a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas, 86 éves forgatókönyvíró-rendezővel pályájáról és a film alkotásának folyamatáról.

Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

"Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, "átlagos" család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni" - vallja Mészáros Márta.

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska mellett szerepel a filmben a lengyel Leslaw Zurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, az osztrák Hary Prinz, valamint Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. A film operatőre Piotr Sobocinski jr., producere Major István, társ-producere Gül Togay.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ