CineFest - A Western című film kapta a fődíjat
Dátum: 2017. szeptember 18., hétfő, 12:41

A Western című film, a német Valeska Grisebach rendezése kapta a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Zukor Adolf nevét viselő nagydíjat a portugál Pedro Pinhónak ítélte a zsűri A zérus gyár (The Nothing Factory) című filmjéért.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett mustra közönségdíját a Francesca Eastwood főszereplésével készült A bosszú angyala című film, Natalia Leite rendezése kapta. A rendező és a négyszeres Oscar-díjas amerikai színész-rendező Clint Eastwood lánya, Francesca Eastwood személyesen is részt vettek filmjük európai premierjén.

A legjobb kisjátékfilm A transzfer (The Transfer), Michael Grudsky alkotása lett. A magyar animáció ifjú tehetségének járó

Dargay Attila-díjat Jurik Kristófnak ítélték oda.

A CineNewWave díjat Dudás Balázs alkotása, a Welcome kapta, a CineNewWave kategória különdíját legszebb képi világért Freund Ádámnak ítélték oda a Földiek című filmért.

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját Jonas Carpignano alkotása, a Ciámbra kapta; míg a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége Kogonada rendezését, a Columbus című művet díjazta.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri a Szívritmuszavarok című filmet, Borisz Klebnyikov alkotását díjazta.

A fesztivál kezdőnapján Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező személyesen vette át a CineFest Életműdíját, ugyanakkor Magda Vásáryová szlovák színészt az Európai Mozi Nagykövete Díjával jutalmazták.

"Annak ellenére, hogy mesterművet nem találtunk, azt nyugodt lélekkel kijelenthetem, hogy a filmek többségének szakmai színvonala igen magas volt, magasabb az általam az elmúlt egy-két évben látottaknál, pedig túl vagyok legalább 18 nemzetközi filmfesztiválon. A válogatást alapvetően a sokszínűség - a valós és olykor égető emberi, társadalmi problémákra való nyitottság - a különböző filmtípusok, műfajok bátor egymás mellé rendelése jellemezte és olykor nem ijedt meg a szándékos provokációtól sem" - értékelte a fesztiválon bemutatott alkotásokat az MTI-nek Sopsits Árpád filmrendező, a zsűri elnöke.

Bíró Tibor fesztiváligazgató összegzése szerint a Jameson CineFest évről évre sikeresebb. Egyre több sztár, neves művész látogat el Miskolcra, a fesztivál filmkínálata idén is legfrissebb, nemzetközileg is jegyzett alkotásokból válogatott. "Idén már négy teremben zajlottak a vetítések, a férőhelyek száma így is kevésnek bizonyult, a nézőszám rekordot döntött. A fesztivál szakmai programjai ma már a filmszakma valódi találkozási pontjai, idén minden eddiginél több filmes szakember - producer, forgalmazó, kritikus, alkotó - vett részt a CineFesten" - fogalmazott a fesztiváligazgató.

A szervezők összegzése szerint az idei CineFesten 54 nagyjátékfilmet és 91 kisjátékfilmet vetítettek 16 kategóriában. A mustra tíz napja alatt 134 vetítést tartottak, amelyeken összesen csaknem 29 ezren vettek részt. Európa legnagyobb forgatókönyv-fejlesztő projektje, a TorinoFilmLab idén Miskolcot választotta helyszínének, de a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál, a Hongkongi Filmnapok és az izraeli filmkultúra is bemutatkoztak a CineFesten. A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és vezető szakemberei is ellátogattak a CineFestre, ahol további tervek születtek a partnerfesztiváli együttműködésről.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ