Kortárs filmek és az elmúlt 15 év klasszikusai az Indiai Filmhéten
Dátum: 2017. szeptember 26., kedd, 8:29

A kortárs indiai filmek mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb klasszikusai is szerepelnek az idei India Filmhéten, amelyet október 5. és 11. között rendeznek meg Budapesten a Puskin moziban.

India 1947. augusztus 15-én nyerte el függetlenségét; a 70. évfordulót idén az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ is számos programmal ünnepli meg. Ennek a programsorozatnak részeként rendezik meg az Indiai Filmhetet, amelyet Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete nyit meg október 5-én este - közölte az indiai nagykövetség az MTI-vel.

Az egyhetes esemény Sanjay Leela Bhansali rendező Bádzsíráó Masztání című történelmi románcának vetítésével veszi kezdetét. A grandiózus filmeket jegyző alkotó filmje az 1700-as években játszódik, főhőse Bádzsíráó, a Marátha Birodalom kormányzója, akit India történetének egyik legkiemelkedőbb hadvezéreként tartanak számon. A bevételi rekordokat döntő alkotás igazi sztárparádét vonultat fel. A 2015-ös alkotás a legrangosabb indiai filmes gálán, a Filmfare-en kilenc díjat nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplő díját is.

Október 6-án, pénteken a Rajongó című pszichothrillert láthatják a nézők Maneesh Sharma rendezésében. A történetben Gaurav Csandaná, a delhi srác gyerekkora óta a bollywoodi filmsztár, Árjan Khanná bűvkörében él. Miután győzelmet arat egy Árjan-hasonmásversenyen, Mumbaiba utazik, hogy találkozzon bálványával, de az események nem várt fordulatot vesznek.

Romantikus vígjátékkal folytatódik a vetítéssorozat október 7-én. A Szerelmes történetek a fiatalon befutott Aditya Chopra második filmje, amely ismét szupersztárrá tette a hetvenes évek legendás színészóriását, Amitabh Bachchant. A történetben Rádzs Árjan, az életvidám fiatal zenetanár a híres bentlakásos fiúiskola szigorú szabályain próbál lazítani.

Október 8-án, vasárnap Dzsódhá Akbar című, romantikus történelmi dráma szerepel a programban, amely az indiai történelem egyik leghíresebb uralkodójáról szól. Ashutosh Gowariker 2008-ban történelmi tényekre és mítoszokra támaszkodva készítette el az indiai filmtörténet egyik legnagyobb szuperprodukcióját, amelyet eredeti helyszíneken forgattak pazar korhű díszletekkel, jelmezekkel és ékszerekkel, grandiózus csatajelenetekkel és az Oscar-díjas A. R. Rahman zenéjével. A főszerepben az indiai film két szupersztárja, Aishwarya Rai és Hrithik Roshan látható - olvasható az összegzésben.

Október 9-én, hétfőn ismét egy thrillert láthatnak a nézők. A 2015-ös Látszat című film az azonos című, 2013-as malajálam nyelvű film sokadik feldolgozása egyszerre a bűn és bűnhődés témája körül forgó moralitásjáték, amely az utolsó pillanatig meglepetéseket tartogat.

Október 10-én a Szultán című 2016-ban készült alkotást tűzik műsorra. Ali Abbas Zafar harmadik játékfilmje egy látványos akciójelenetekkel elmesélt történet szerelemről, elhivatottságról és a kockázatról, amit vállalni kell a siker érdekében. Az 2016-ban bemutatott, öt Filmfare-díjra jelölt alkotás jelenleg India hatodik legnagyobb bevételt termelő mozifilmje.

A vetítéssorozat utolsó filmje egy háborús dráma lesz. A Légihíd című valós történelmi eseményeken alapuló izgalmas alkotás a Kuvaitban rekedt külföldiek szemszögéből mutatja meg az ismert konfliktust és a főhős pszichológiai drámájára helyezi a hangsúlyt. A mű, amelyben sokak szerint Akshay Kumar élete legjobb alakítását nyújtotta, több jelölést és díjat kapott és a 2016-os év negyedik legnagyobb bevételt hozó bollywoodi filmje lett - írták a tájékoztatóban.

A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ