Tíz alkotás került a filmalap inkubátor programjának döntőjébe
Dátum: 2017. október 4., szerda, 9:15

Rekordszámú, 71 beérkezett pályázatból választották ki a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának mentorai a 10 továbbjutót, akik hamarosan megkezdik a közös munkát a filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatával - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy támogassa a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozását - emlékeztetett közleményében a filmalap.

A filmalap 2017-es inkubátor programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, valamint azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül a szakmai mentorok alkotta előzsűri - Stalter Judit producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, Esztergályos Krisztina, Reisz Gábor és Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezők - választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet.

A továbbjutók között van Ágói Krisztina Hagyjátok meghalni Zsigát! című filmterve, Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell); Haragonics Sára (Szia Sári!, dokumentumfilm); Kis Hajni (189 nap); Kölcsey Levente (Közöny); Meggyes Krisztina (Hiányzó 10 óra, dokumentumfilm); Lőrincz Nándor és Nagy Bálint a Garázsmenettel; Oláh Judit Tábor című dokumentumfilm-terve, Szirmai Márton Hol rontottam el? című animációterve és Vízkeleti Dániel Puszták asszonya című projektje.

A 10 döntős pályázati úton részesül a filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével. Öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A 10 filmterv közül végül legfeljebb hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az inkubátor program. A fiatal alkotók emellett a filmkészítés során igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.

Az inkubátor program első nyertesei közül Vékes Csaba Hetedik alabárdos című vígjátéka készült el elsőként, világpremierjére az A-kategóriás montreali nemzetközi filmfesztiválon volt és nemrég bemutatták a hazai mozikban. Már az utómunkánál tart Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista filmje és Csuja László Virágvölgy című road movie-ja is. Még forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is készül, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki - olvasható az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ