Nemzetközi tudományos filmfesztivál csütörtöktől Szolnokon
Dátum: 2017. október 11., szerda, 9:27

Tizenegy ország 26 versenyfilmje kerül a vászonra csütörtöktől három napon át Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon, amelynek a Tisza mozi a helyszíne.

A kísérőprogramokkal, köztük egy Radványi Gézára emlékező filmbemutatóval színesített mozgóképes eseményre mintegy kétszáz vendéget, köztük hatvan filmezést tanuló külföldi és magyar diákot várnak - mondta el Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a versenyfilmek között 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotást szemléz az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Kóspál Ágnes alkotta zsűri. Az eredményhirdetést szombaton este tartják a Szolnoki Galériában.

A megnyitón mutatják be fesztiválhoz kapcsolódó Gravitáció című pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, valamint adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilm-pályázatának elismeréseit.

Várhatóan nagyobb érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben, Ausztriában készített Az óriáskerék című filmjének magyarországi premiere. Radványi Géza születésének 110. és klasszikus műve, a Valahol Európában elkészültének 70. évfordulója ugyanis arra ösztönözte a filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben tisztelegjenek munkássága előtt. Demeter István elmondta, hogy a Das Riesenrad címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nem vetítették hazánkban és a fordítása sem készült el. Az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, elkészítették a fordítást és a feliratozást, így Radványi Géza művét két alkalommal is ingyenesen vetítik a fesztiválon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ