Spanyol, német és orosz film nyert az idei a Faludi Filmszemlén
Dátum: 2017. november 20., hétfő, 10:43

Egy spanyol kisjátékfilm, egy német dokumentumfilm és egy orosz kísérleti film nyert a 21. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén szombat este a budapesti Art+Cinema moziban.

Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező, a zsűri elnöke a díjkiosztón kiemelte: sokszor nehéz meghúzni a határt az amatőr és a profi filmesek között, az azonban biztos, hogy az amatőröknek is folyamatosan fejlődni, tanulni kell.

Hozzátette: sok ügyesen megtalált, szép témát feldolgozó filmet láttak, a formai megvalósítás azonban sokszor elmaradt színvonalában a téma fontosságától.

A kisjátékfilm kategória győztese, Juan Carlevalis Identitás című filmjében azonban következetesen és formailag is magas színvonalon vitte végig alkotását. Ráadásul a spanyol rendező nyilvánvalóan fillérekből készítette el egyszerre elgondolkodtató és derűs filmjét, ez pedig a magyar amatőrök számára is útmutatás lehet - mondta Sopsits Árpád.

A dokumentumfilmek közül Andreas Gruetzner super8-as kamerával készített filmje bizonyult a legjobbnak. A film egy a halála előtt hitét vesztő lelkészfeleség és az erre 20 évvel később a felvételek alapján ráébredő és reflektáló fia dilemmáját dolgozza fel.

A kísérleti filmek közül a zsűri Igor Ozornin orosz rendező Lecke című alkotását ítélte a legjobbnak.

A zsűri külön kategóriában értékelte a filmes egyetemeken, főiskolákon tanulók alkotásait. E kategóriában a nyertes egy japán film, Yvonne Ng alkotása lett, amely egy a hirosimai atomtámadást túlélő asszonyról és unokájáról szól.

A zsűri két magyar filmes egyetemistát különdíjjal jutalmazott: Barkóczi Noémi Second Hand és Pataki Szandra Wireless című filmjét.

Lázár Kovács Ákos, a Signis Europe elnöke, a szemle szakmai vezetője azt hangsúlyozta: a Faludi Filmszemle 21 éve működő "kulturális találkozóhely", ahol a különböző országokból és Magyarországról érkezett, egymástól nagyon eltérő világ- és önértelmezésű amatőr alkotóközösségek találkozhatnak és folytathatnak párbeszédet egymással és a zsűriben dolgozó filmes szakemberekkel.

Fórum, amely megszólalási lehetőséget teremt azoknak is, akik kis falvakban, eldugott településeken foglalkoznak filmkészítéssel - tette hozzá.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója a díjkiosztó végén közölte: a 2018-as szemle témája a sodrás lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ