Januárban tűzi műsorra a Duna a Mária Terézia kétrészes filmet
Dátum: 2017. december 5., kedd, 7:34

Januárban mutatják be a közmédia Duna csatornáján a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közös készítésű, Mária Terézia mini sorozatát - hangzott el a film - hétfőn a pozsonyi várban tartott - beharangozó sajtótájékoztatóján.

A kétrészes film - amelyet Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készítettek - az uralkodó fiatal éveit mutatja be. A film az első olyan nagy volumenű filmes alkotás amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh CT és az osztrák ORF közösen készített.

A Mária Terézia mini sorozatot Mirka Zlatníková forgatókönyve alapján az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. A cseh közmédia kezdeményezése alapján, négy köztévé közös finanszírozásában készült film főszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, ám a történelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin és Adorjáni Bálint is. A kétrészes filmet idén tavasztól őszig forgatták, főként csehországi helyszíneken, de részben Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is.

A film pozsonyi beharangozó sajtótájékoztatóján a rendezőn és a szereplőgárda jelentős részén kívül a négy ország közmédiájának vezető képviselői is részt vettek.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója beszédében a régió közmédiáinak sikeres együttműködését emelte ki. Rámutatott: a négy nemzetnek közös a múltja, keresztény kultúrája a közmédiának pedig az is a feladata, hogy ezt a közös múltat bemutassa.

Jaroslav Rezník, a szlovák közmédia (RTVS) vezérigazgatója a rendszerváltoztatás utáni három évtized közös útkereséséről beszélt, leszögezve: a Mária Terézia koprodukció ennek az időszaknak a legnagyobb közös tévés megnyilvánulása. Alexander Vrabec, az osztrák ORF vezérigazgatója egyedülállónak nevezte a film létrehozásához vezető projektet és nagyon jónak az annak megvalósítása során megvalósult együttműködést.

Ján Maxa, a cseh köztévé programfejlesztési igazgatója a film készítéséről azt mondta: annak folyamán ugyan sok kompromisszumot kellett kötni, de ezek egyike sem lett olyan, ami kihatott volna a végeredményre.

A film magyarországi elő bemutatójára december 18-án a Magyar Rádió márványtermében kerül sor, az alkotást a közmédia Duna csatornája januárban tűzi műsorára.

(MTI)


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ