Filmalap: felbontják a Macskafogó című film felújítására kötött szerződést
Dátum: 2017. december 11., hétfő, 7:17

A Filmalap felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap saját hatáskörben végez el. A gyűjtés indítói a már digitalizált és részben felújított 195 ezer képkockát átadják.

A Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel közölte, hogy a www.macskafogo.hu weboldalon található, közösségi gyűjtésre szóló felhívás "egyértelműen téves és a tényeket teljes mértékben nélkülözi, valamint megtéveszti a közvéleményt. A kezdeményezés azt a hamis látszatot kelti, hogy a Filmalap nem vett részt a filmalkotás felújításában, illetve a Post Office Films Kft. és Jancsó Dávid bármilyen joggal rendelkezne a Macskafogó című film bemutatásával, felhasználásával kapcsolatosan. A közösségi gyűjtés szervezői nem egyeztettek előre a www.macskafogo.hu oldal tartalmával kapcsolatban a Filmalappal".

A közlemény szerint a Macskafogó felújításához a MaNDA és jogutódja, a Filmalap minden szükséges filmkelléket a felújítást végző cég rendelkezésére bocsátott, továbbá a felújítással kapcsolatos együttműködéséről folyamatosan biztosította. A vállalkozási szerződés alapján a szerződésszerű teljesítés azonban szombatig nem történt meg, emiatt a Filmalap a Post Office Kft-vel kötött szerződést felmondja.

A MaNDA és a Post Office Films Kft. 2016. március 31-én kötött vállalkozási szerződést a filmalkotás teljes körű digitális restaurálására vonatkozóan a cég kezdeményezésére. A vállalkozás - amelynek ügyvezetője Jancsó Dávid, a közösségi gyűjtés szervezője - a szerződés szerint a felújítási munkálatokat térítésmentesen, referenciaszerzés érdekében vállalta.

A MaNDA 2016. december 31. napjával megszűnt, a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos, digitális és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével, digitalizálásával kapcsolatos feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el akként, hogy szervezeti egységeként és közgyűjteményként működteti a Magyar Nemzeti Filmarchívumot.

Az 1986-ban bemutatott, Ternovszky Béla által rendezett és a közelmúltban elhunyt Nepp József által írt, kultikussá vált Macskafogó című rajzfilm rajongói közösségi gyűjtéssel ötmillió forintot kívánnak összegyűjteni az erősen elkopott és karcossá vált rajzfilm restaurálása, az alkotók méltó bemutatása és támogatása, valamint a rajzfilm utóéletének gondozása céljából.

A Filmalap - a szerződés felmondása mellett - teljesítés esetén és minőségellenőrzést követően az elvégzett munkálatok igazolható költségeit megtéríti a Post Office Films Kft. részére. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap - mint a nemzeti filmvagyon kezelését közfeladatként végző szervezet - saját hatáskörben végez el. A Filmalap elkötelezett a nemzeti filmvagyon digitalizációja, megőrzése és széleskörű terjesztése iránt - hangsúlyozta a közlemény.

A közösségi gyűjtés szervezői szombaton azt közölték az MTI-vel, hogy ía már digitalizált és részben felújított 195 ezer képkockát "örömmel adják át és boldogan várják a rajzfilm bemutatóját remélve, hogy a rajongók is láthassák".

A közlés szerint az akcióval mostanra több mint 5 millió forintot sikerült összegyűjteni a rajongók segítségével. A felújítás befejezése mellett a szervezők arra gyűjtenek, hogy a felújított filmnek kiállítást rendezzenek, az alkotókkal felvett interjúkat és rendező kommentárt befejezzék, gondoskodjanak a film utóéletéről, valamint relikviákat mentsenek meg vagy éppen újakat gyártsanak le.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Az igazság hatalmas, és győzedelmeskedni fog. Ez rendben is volna, csak az a baj, hogy nem így van. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ