Csaknem 50 díjnyertes filmet vetítenek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Dátum: 2018. január 13., szombat, 9:17

A világ mintegy 30 országából 50 fesztiváldíjas, emberi sorsokat, problémákat és a társadalmi kérdéseket feszegető filmet mutat be a közönségnek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) január 23. és 28. között a Cinema City Arénában.

A fesztivál négy éve a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma, amelynek filmjeit Magyarországon első alkalommal láthatja a közönség - mondta el Sós Ágnes filmrendező, a fesztivál egyik alapító igazgatója, a rendezvény csütörtöki budapesti beharangozóján.

A programban többek között látható lesz az Európai Filmdíjat nyert Anna Zamecka Az én vérem (Communion) című lengyel dokumentumfilmje, két Oscar-jelölt dokumentumfilm, a Nem vagyok a rabszolgád (I am not your negro) és a Hazám, Watani (Watani, my Homeland), valamint hét Európai Filmdíjra jelölt film is.

Sós Ágnes elmondta, hogy a 25 fős nemzetközi zsűriben 10 nemzetközi szaktekintély, fesztiválok művészeti vezetői és igazgatói, valamint világhírű producerek foglalnak helyet, a magyarok közül pedig a filmes szakemberek mellett idén a művészeti élet olyan képviselői is a bírálók között lesznek, mint Nyáry Krisztián író, Palya Bea énekesnő, Karafiáth Orsolya költő és Földes András újságíró is.

Balogh Rita kreatív producer, a fesztivál másik alapító igazgatója kiemelte, hogy 46 film alkotója közül 45-tel találkozhatnak a nézők, akiknek a vetítések után lesz lehetőségük beszélgetni a rendezőkkel.

Elmondta továbbá, hogy a fesztiválhoz kapcsolódva Story Bridge Budapest címmel olyan programot szerveznek, amelynek célja, hogy a filmkészítőket összekössék azokkal a szakemberekkel, érintettekkel, akik olyan konkrét emberi történetekkel érkeznek, amelyekről érdemes lenne akár dokumentum-, akár játékfilmet készíteni.

Kiemelte továbbá, hogy a seregszemle keretében mesterkurzust tart André Singer filmrendező, aki két éve kapott Emmy-díjat a Night Will Fall című dokumentumfilm megrendezéséért. Az idei BIDF keretében két filmjét is levetítik; január 26-án az Ahonnan a szél fúj (Where The Wind Blew) című munkáját, utána pedig az Oscar-díjra jelölt Az ölés aktusa (The Act Of Killing) című alkotást. A vetítéseket a mesterkurzus követi, amelyen a résztvevők betekinthetnek a dokumentumfilm készítés kulisszái mögé.

A fesztivál hagyományainak megfelelően a zsűri minden szekcióban egy filmet és egy rövidfilmet díjaz, a közönség díját a vetítések során helyszíni szavazással a nézők ítélhetik oda. Idén lesz diák- és nyugdíjas zsűri is, amely egy nekik összeállított, a fesztivál reprezentatív keresztmetszetét nyújtó válogatásból egy-egy alkotást ismer majd el.

Sós Ágnes elmondta, hogy a seregszemle életműdíját ebben az évben Gazdag Gyula filmrendező kapja.

Az idei BIDF filmjeinek legfontosabb témái az oktatás-gyerekek-család problémái, a generációs különbségek és a változó világ, a demokrácia-szabadság-hatalom hármasa, valamint a másság.

A fesztivált január 23-án Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A monostor gyermekei című magyar-butháni-holland koprodukcióban készült filmje nyitja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ