Emléktáblát helyeznek el Aradon Jávor Pál szülőházán
Dátum: 2018. január 30., kedd, 17:41

Emléktáblát kap aradi szülőházára Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja. Az avatóünnepséget szerdán tartják a néhai filmcsillag szülővárosában.

Az emléktábla elhelyezése már korábban, Jávor Pál születésének 100. évfordulóján is felmerült, de az akkor szülőházának vélt ingatlan tulajdonosa ellenezte - mondta el Bognár Levente aradi alpolgármester a Krónika című napilapnak.

Tavaly derült ki, hogy a 116 évvel ezelőtt született színészcsillag valójában nem abban az ingatlanban született, amelyet addig a szülőházának tartottak, mert oda csak később, gyerekként költözött szüleivel. Az igazi szülőházat, amely az akkori Alsó-Molnár utcában található, levéltári iratok alapján sikerült azonosítani. A cím Jávor Pál születési anyakönyvi kivonatában szerepel, amelyet az alpolgármester kért ki a levéltárból. Az óvárosban található ingatlan félig az önkormányzat tulajdonában van.

Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a filmszínészt az aradi románsággal is megismertessék, ezért tavaly október végén Jávor Pál-filmnapokat szerveztek, román felirattal vetítették két filmjét, a Halálos tavaszt és a Tóparti látomást.

Az avatóünnepséget az Aradi Kamaraszínház produkciója egészíti ki Éder Enikő színművész és Tapasztó Ernő színigazgató előadásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ