Berlinale - Bemutatták az idei fesztivál programját
Dátum: 2018. február 7., szerda, 8:50

Az 1968-ban Nyugat-Európában elindult mozgalmak, a civil kurázsi, a menekültek helyzete és a filmszakmát megrázó szexuális zaklatási botrányok is fontos témák lesznek a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), amelynek programját kedden mutatták be a német fővárosban.

Az idei a "68. Berlinale, a 68-as mozgalmak 50 éve kezdődtek, és én is éppen 68 éves vagyok, úgyhogy az idén sok minden 68-ról szól" - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. A társadalmi-politikai mozgalmak történeteivel és hatásaival egy egész sorozat foglalkozik "1968 - Vörös zászlót mindenkinek!" címmel.

Az összeállítás a rövidfilmes szekció része, amelyben visszatérő versenyzőként Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével, a tavaly bemutatott Love és a 2016-ban bemutatott Symphony no. 42 című munka után.

A szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is szerepel magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje, amelynek a február 15-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje, Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja pedig a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek, mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.

Magyar vonatkozású munka a polgári ellenállást, a civil kurázsit a középpontba helyező alkotások sorában is van. Ez a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be. Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.

Az idei Berlinaléra 7991 filmet neveztek be, 570-nel többet az egy évvel korábbi 7421-nél. A szervezők 385 munkát válogattak be a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának programjába, amelyen 11 nap alatt 949 vetítést tartanak - jelentették be a keddi nemzetközi sajtótájékoztatón.

A fesztivál most először egy animációs filmmel, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásával kezdődik. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 24 munkát mutatnak be, közülük 19 indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. A zsűri elnöke Tom Tykwer német filmrendező, tagjai Cécile de France belga színésznő, a tavalyi nyitófilm, a Django egyik szereplője, Chema Prado spanyol filmesztéta, a spanyol nemzeti filmarchívum (Filmoteca Espanola) korábbi vezetője, Adele Romanski amerikai producer, aki főleg a 2017-ben Oscar-díjjal kitüntetett Holdfény című film producereként ismert, valamint Szakamoto Rjuicsi japán zeneszerző, aki egyebek mellett a szintén Oscar-díjas A visszatérő zenéjét írta, és Stephanie Zacharek amerikai kritikus, a Time magazin szakírója.

Az ötven éve indult nyugat-európai mozgalmak mellett a menekültek helyzete is fontos téma, de az utóbbi néhány évvel szemben a filmek nem elsősorban magával a meneküléssel foglalkoznak, hanem azzal, hogy mi történik a menekültekkel, miután "kiszállnak a hajóból" - fogalmazott Dieter Kosslick, utalva arra, hogy 2016-ban az Arany Medvét a Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz dokumentumfilm nyerte el, amely az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt.

A menekültek ügyéről szól a többi között a Transit (Tranzit) című német versenyfilm, amely Anna Seghers azonos című regényének alapján készült, a történetet a jelenkorba helyezve.

A Berlinale szervezői a nemi erőszakkal és zaklatással vádolt amerikai producer, Harvey Weinstein körül tavaly kirobban botrány nyomán indult #MeToo mozgalom ügyét is felkarolták, így például most először ingyenes és anonim tanácsadó szolgálatot üzemeltetnek mindazok számára, akiket diszkrimináció vagy zaklatás ér, vagy szexuális bűncselekmény áldozataivá, esetleg tanújává válnak a február 25-ig tartó fesztiválon.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idei vendégei között van például Bill Murray, Tilda Swinton, Robert Pattinson, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix és Jeff Goldblum. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti - egy szombati - napon adják át, ezúttal február 24-án, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

A fesztivál életműdíját - egy tiszteletbeli Arany Medvét - az idén Willem Dafoe amerikai színész kapja meg, akinek munkásságát egy tíz filmből álló válogatással mutatják be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek..."
Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ