Szabó Istvánt köszönti a közmédia
Dátum: 2018. február 17., szombat, 7:37

Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező 80. születésnapja alkalmából a Duna Televízió és az M5 is a rendező filmjei közül válogat a következő hónapokban.

A Duna Televízió február 18-án, vasárnap este a Találkozás Vénusszal című, angol-amerikai koprodukcióban készült filmmel nyitja meg a sorozatot. A film főszerepét Glenn Close és Nils Arestrup játssza. Március 18-án a Szembesítés című film őspremierje lesz: ezt az alkotást korábban soha nem vetítette a közszolgálati televízió. A német-francia-osztrák-angol filmdrámában a rendező a hatalom és a művész/művészet viszonyát vizsgálja. A történet Berlinben játszódik, a II. Világháború után: a Harvey Keitel által alakított amerikai tiszt a híres német karmester, Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgard) politikai felelősségét vizsgálja, aki a háború alatt végig Berlinben maradt és dolgozott. Április 15-én Ralph Fiennes főszereplésével A napfény íze című filmet vetíti a Duna. A film egy magyar család három nemzedékének történetét meséli el. A vasárnap esti filmek sorát egy újabb premier zárja május 13-án: a Csodálatos Júlia című, kanadai-amerikai-angol-magyar alkotást először vetíti magyar közszolgálati csatorna. Az idősödő színésznő és fiatal szerelmének történetében Anette Bening-et és Michael Gambon-t láthatjuk.

A vasárnap filmek mellett csütörtök esténként Szabó István "a hatalom és egyén" trilógiáját sugározza a Duna Televízió február 22-től: az Oscar-díjas Mephistót, az Oscar-díjra jelölt Redl ezredest és a szintén jelölt Hanussent.

Az M5 csatorna február 18-án este Szabó István 80 címmel portréműsorban mutatja be a rendező pályáját, február 23-tól péntekenként pedig a rendező korai filmjeiből válogat az oktatási-kulturális- ismeretterjesztő csatorna. Az Álmodozások kora című filmmel indul a sorozat, amit az Apa - Egy hit naplója című alkotás követ március 2-án, majd a Szerelmesfilmet láthatják a nézők március 9-én, pénteken este.

MTVA Sajtóosztály

(OTS)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ