Magyar alkotók részvételével Filmes találkozások Marosvásárhelyen
Dátum: 2018. március 29., csütörtök, 8:06

Filmes találkozások címmel kezdődik vetítéssorozat Marosvásárhelyen, ahova magyar rendezőket, forgatókönyvírókat és színészeket hívtak meg - közölték szerdán a szervezők.

Az Édentől keletre elnevezésű filmklub az Aranka György Alapítvány segítségével sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap filmkollégiumánál, ennek köszönhetően indul a Filmes találkozások sorozat, amelynek első estje pénteken lesz Kincses Réka rendező részvételével. Az érdeklődők megtekinthetik a marosvásárhelyi származású, de Németországban élő rendező Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című filmjét.

Április 6-án Lovas Balázs forgatókönyvíró társaságában lehet megnézni a moziforgalmazásba nem került, általa írt Utolér című filmet, amelyet Dyga Zsombor rendezett 2010-ben.

A szervezők szerint olyan filmeket vetítenek, amelyek nem elérhetőek, illetve eddig nem lehetett látni. Lesz olyan is, amely Erdélyben abszolút premier, ilyen például az Utolér. "Mindezek által csatlakozhatunk ahhoz a magyar mozgóképes kultúrához, amelynek bizonyos dimenziói nem jutnak el Erdélybe" - mondta Németh Szabolcs Előd filmkritikus, a Filmes találkozások egyik szervezője.

Szabó Róbert Csaba író, a sorozat másik szervezője elmondta: a projekt partnere a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, ezért a meghívott alkotók az egyetem hallgatóival is fognak találkozni. A vetítéseket az András Lóránt Társulat székhelyén tartják.

A nyárig tartó sorozat keretében várhatóan Marosvásárhelyre látogat Bergendy Péter, Gigor Attila, Madarász Isti és Szász Attila rendező, Kurta Niké színésznő, valamint Hegedüs Bálint és Köbli Norbert forgatókönyvíró.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál."
Abraham A Santa Clara
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ