Titanic Filmfesztivál - A veszteségről és újrakezdésről szól Mirjana Karanovic filmje
Dátum: 2018. április 6., péntek, 15:23

A veszteségről és újrakezdésről szól a Rekviem J. asszonyért című, szerb fekete humorral átitatott tragikomédia, amelynek bemutatójára a főszerepet alakító Mirjana Karanovic, a szerb filmművészet egyik nagy csillaga is ellátogatott a 25. Titanic Filmfesztiválra.

Bojan Vuletic filmjét, amely a tavalyi Berlinalén jó fogadtatásban részesült, a versenyprogramon kívül, a fesztiválkedvencek szekcióban vetítik a Titanicon. A történetben az egy éve megözvegyült J. asszonyt (Mirjana Karanovic) maga alá temeti a gyász, az anyagi és családi problémák miatt napjai mély depresszióban telnek. A férje halálának évfordulója előtti héten nekilát, hogy mindent elrendezzen maga körül, nyugodt szívvel vessen véget életének. Az előkészületek azonban a bürokrácia könyörtelen útvesztőiben abszurd fordulatokat vesznek.

"Olyan ez az asszony, mintha nem lenne jelen ebben a világban. Mintha víz alatt élne, nagyon lassan mozog, nem jutnak el hozzá a szavak, depressziója teljesen eltompítja" - mondta el az MTI-nek a film vetítésére Belgrádból érkezett színésznő.

"A film előkészítése alatt a rendezővel arról beszélgettünk, hogy vajon milyen lehetett ennek a nőnek a korábbi élete. Nagyon szerethette a férjét. Boldogok voltak együtt, egy csapatot alkottak, mindent közösen oldottak meg és most mindez egyedül az ő nyakába szakadt. Ötven éves, a férje meghalt és az állását is elveszette. Mindez egyszerűen letaglózza, megdermeszti. Reménytelennek, értéktelennek kezdi látni magát. Úgy érzi, mindenkinek jobb lenne nélküle. Csak terhet jelent a körülötte élőkre" - magyarázta.

A nő azonban mégis megtalálja magában az erőt az utolsó pillanatban. "Az emberek igazán a megpróbáltatások során tudnak meg sok mindent magukról. A háború, tragédiák, természeti katasztrófák váratlan dolgokat provokálnak ki belőlük. Végül ez az asszony is hős lesz, a saját élete hőse. A visszatérés mellett dönt" - fűzte hozzá.

A Rekviem J. asszonyért Bojan Vuletic második filmje. "Megmutatja annak a világnak az abszurditását, amelyben ma élünk Szerbiában. Örülök, hogy Bojan ebből a perspektívából szemléli a történetet és megtalálja a nehézségek közepette is tetten érhető humort. Megjelennek a jól ismert társadalmi problémák, a gyász, de ezt a drámát a fekete humor frissítő fűszerével ízesíti" - foglalta össze a színésznő.

Mirjana Karanovic számos nagyszerű alakításával az egykori jugoszláv, mai szerb filmművészet egyik kiemelkedő művésze, olyan alkotásokban szerepelt, mint A papaszolgálati útra ment. Két éve a Dobra zena (A jó feleség) című morális, társadalmi kérdéseket feszegető filmjével forgatókönyívró-rendezőként is debütált a Sundance Filmfesztiválon, most második szerzői filmje forgatására készül. Új filmjének forgatókönyve egy sikeres, jó körülmények között élő nőről szól, akinek húszéves fia öngyilkosságot követ el. A tragédia belső utazásra indítja, amelynek során megszabadul a magával kapcsolatos illúzióktól, és átértékeli az életét.

"Magam is ehhez a korosztályhoz tartozom és úgy látom, soha nincs késő, az ember újrakezdhet vagy új utat, új irányokat választhat, csak tisztában kell lennie azzal, hogy ki is ő valójában" - hangsúlyozta.

Mint elmondta: nem gondol magára rendezőként, nem is vállalkozna kizárólag rendezői feladatokra. "Számomra ez olyan, mint egy művészi hitvallás: nagyobb terem van arra, hogy megvalósítsam az ötleteimet. Ugyanakkor színésznőként nagyon szeretek együtt dolgozni más rendezőkkel".

A művésznő elárulta, hogy szereti a régi hollywoodi filmeket, Frank Caprát, a Szárnyas fejvadászt, a Volt egyszer egy Amerikát, de a nagy kasszasikereket is megnézi, és kedveli az X-Men-sorozatot is, mert kamasz korában sok sci-fit olvasott. A házimozizás mellett moziba is jár, de legjobban egy filmfesztivál zsűrijében érzi magát, mivel akkor 4-5 napig nincs más dolga, mint izgalmas új filmeket nézni, és beszélgetni róluk.

Negyven éve járt utoljára Budapesten, ez volt az első külföldi élménye, amikor az általános iskola befejezése után amatőr színjátszókkal érkezett egy fesztiválra. Mint felidézte: varázslatos napokat töltött a városban.

A Rekviem J. asszonyért című filmet szombaton 17 órától lehet megtekinteni a fesztiválon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ