Balázs Béla-díjas alkotók filmjeit vetítik az Urániában
Dátum: 2018. április 23., hétfő, 9:12

Az Uránia Nemzeti Filmszínház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával április végén válogatást mutat be az idén Balázs Béla-díjjal kitüntetett Fazekas Lajos filmrendező, Domonyi Rita dramaturg, Tasnádi István forgatókönyvíró, rendező és Lajos Tamás producer munkáiból.

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díj a filmszakma egyik legfontosabb magyar elismerése, amellyel az állam az alkotók és a magyar filmkultúráért dolgozó szakemberek teljesítményét díjazza évről évre - áll a filmszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Idén március 15-én a filmes alkotófolyamat négy különböző területén tevékeny alkotó részesült az elismerésben, így ők lesznek a vendégei az Uránia Nemzeti Filmszínház négyalkalmas vetítéssorozatának, amelynek keretében kiválasztott alkotásaikat műsorra is tűzik.

A műfajilag sokszínű program az animációs rövidfilmektől a történelmi filmeken át a magyar filmben kuriózumnak számító horrorig terjed. A vetítésekhez kapcsolódó beszélgetéseken az érdeklődők személyesen is megismerhetik az alkotókat, és általuk bepillantást nyerhetnek a filmkészítés összetett folyamatába.

A sorozatban elsőként Fazekas Lajos filmrendező-operatőrt köszöntötték pénteken, Defekt című, fekete-fehér horrorfilmjének vetítésével, amelyben olyan színészek működtek közre, mint az ifjú Kern András, Gyöngyössy Katalin, Márkus László, Szabó Gyula és Kézdy Görgy. A mű eredetileg a televízió számára készült, de később, 1985-ben a mozikban is bemutatták.

Április 24-én A történetmesélés útjai az animációban címmel Domonyi Rita dramaturg, forgatókönyvíró, író munkáiból mutatnak válogatást, az est második részének vendége pedig Tasnádi István forgatókönyvíró-rendező lesz, akinek első rendezése, a saját forgatókönyvből készült Memo kerül műsorra. Ezzel a filmmel 2017-ben megnyerte a legjobb európai tévéfilmért járó Prix Europa díjat. A nyolcvanas években játszódó alkotás egy fiatal pszichiáter, annak mindent elfelejtő apja és egy felejteni nem tudó, mindenre emlékező férfi története. A vetítésen Lengyel Tamás és Molnár Áron színészek, valamint Csukás Sándort operatőr is jelen lesz.

A sorozat záró alkalma április 27-én Lajos Tamás producer munkásságát helyezi a középpontba. Az Urániában Árulók című filmje kerül vászonra, amely az idei Magyar Filmhéten a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendezés, a legjobb színész és színésznő díját is elnyerte a televíziós kategóriában. Fazakas Péter rendezése 1948-ban a szovjetek által megszállt Magyarországon játszódik, a főbb szerepekben Sztarenki Dórát és Hegedűs D. Gézát láthatják a nézők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program díjmentesen látogatható, de regisztráció köteles, amelyet az Uránia weboldalán lehet megtenni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ