A Jupiter holdja is szerepel a linzi Crossing Europe filmfesztiválon
Dátum: 2018. április 26., csütörtök, 10:38

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje és Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmje is szerepel a szerdán Linzben megnyílt Crossing Europe filmfesztivál programjában.

Az április 30-ig tartó szemlén 48 országból 182 alkotást, játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket láthat a közönség.

Mundruczó filmjét az Európai Panoráma játékfilmjei között vetítik, Tuza-Ritter munkáját pedig a dokumentumfilmes versenyszekcióban.

A látványos és pörgő ritmusú Jupiter holdjának főhőse egy menekülő szír fiú, Aryan (Jéger Zsombor), akit meglőnek a szerb-magyar határon, de ő nem sérül meg, hanem csodálatos módon repülni kezd. A menekülttábor meghasonlott orvosa, Stern Gábor (Merab Ninidze) azonnal üzletet lát a fiú képességében és útlevelet ígérve neki kicsempészi őt, miközben az idegenrendészeti hatóság egyik vezetője (Cserhalmi György) személyesen veszi őket üldözőbe.

Mundruczó Kornél filmje tavaly a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában debütált a rendező akkor elmondta, hogy filmje elsősorban a hittel és a megváltással kapcsolatos kérdésekre keresi a választ.

Tuza-Ritter Bernadett modernkori rabszolgaságról szóló dokumentumfilmje, amely idén a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, éppen szerdán nyerte el a wiesbadeni GoEast nemzetközi filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját, valamint a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

A dokumentumfilm a Magyarországon rabszolgasorban élő 52 éves nő, Maris helyzetét ábrázolja, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Napi húsz órát dolgozik az ételért és szállásért, szabadságát és jogait korlátozzák, méltóságában megalázzák. A film Maris mindennapjait és a szabadulásról szövött tervét mutatja be.

A 2004 óta működő Crossing Europe filmfesztivál az európai filmművészet sokszínű alkotásaiból válogatja programját. Az idei hatnapos mustrán Ada Salomon román producer és Edoardo Winspeare olasz rendező kerül reflektorfénybe.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Istenem, szabadíts meg a barátaimtól! Ellenségeimmel magam is elbánok majd."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ