BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Június 22-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára
Dátum: 2018. május 13., vasárnap, 13:56

Június 22-ig várják a versenyfilmeket a IV. Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 23. és 26. között rendeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A helyi magyar kultúrát bemutató versenyfilmeket Magyarországon vagy a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a kiírás részleteit a tudositok.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők. A zsűri elnöke Kerényi Imre Jászai- és Kossuth díjas rendező, tagja Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében témában elkészített videók hossza maximum 330 másodperc legyen.

A kis közösségek fontosságát emelte ki Kerényi Imre a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. A zsűri elnöke úgy vélekedett, hogy ennek jó példája a szatmárcsekei kezdeményezés is, s az ilyeneken múlik Magyarország jövője. A jövő Magyarországa a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) jegyében alakul, s aki ezt elfogadja, az kis közösségeket épít, így az állampolgári érzület közérzületté válik, s az állampolgári cselekvési vágy társadalmiasul - fogalmazott.

Szatmárcseke egyenlő a Himnusszal és Kölcsey Ferenccel - mutatott rá Szatmárcseke polgármestere. Csoma Zoltán hozzátette: az a kapocs, ami a Kárpát-medencei magyarságot a leginkább összeköti, az tőlük sarjad, ezért úgy gondolják, hogy Kölcsey síremlékének nemzeti zarándokhellyé kellene válnia. A népi hagyományok ápolásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy a filmfesztivál előtt rendezik meg a 20. szilvalekvárfőző versenyt.

A Kulturális Filmek Fesztiválja célja, hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretadással hozzájáruljon a kistelepülések kulturális életének, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, elősegítse a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja fődíjasát 800 ezer forinttal jutalmazza, a második helyezett 300 ezer, a harmadik 250 ezer, a közönségdíjas alkotás 300 ezer forintban részesül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ