Június 22-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára
Dátum: 2018. május 13., vasárnap, 13:56

Június 22-ig várják a versenyfilmeket a IV. Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 23. és 26. között rendeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A helyi magyar kultúrát bemutató versenyfilmeket Magyarországon vagy a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a kiírás részleteit a tudositok.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők. A zsűri elnöke Kerényi Imre Jászai- és Kossuth díjas rendező, tagja Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében témában elkészített videók hossza maximum 330 másodperc legyen.

A kis közösségek fontosságát emelte ki Kerényi Imre a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. A zsűri elnöke úgy vélekedett, hogy ennek jó példája a szatmárcsekei kezdeményezés is, s az ilyeneken múlik Magyarország jövője. A jövő Magyarországa a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) jegyében alakul, s aki ezt elfogadja, az kis közösségeket épít, így az állampolgári érzület közérzületté válik, s az állampolgári cselekvési vágy társadalmiasul - fogalmazott.

Szatmárcseke egyenlő a Himnusszal és Kölcsey Ferenccel - mutatott rá Szatmárcseke polgármestere. Csoma Zoltán hozzátette: az a kapocs, ami a Kárpát-medencei magyarságot a leginkább összeköti, az tőlük sarjad, ezért úgy gondolják, hogy Kölcsey síremlékének nemzeti zarándokhellyé kellene válnia. A népi hagyományok ápolásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy a filmfesztivál előtt rendezik meg a 20. szilvalekvárfőző versenyt.

A Kulturális Filmek Fesztiválja célja, hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretadással hozzájáruljon a kistelepülések kulturális életének, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, elősegítse a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja fődíjasát 800 ezer forinttal jutalmazza, a második helyezett 300 ezer, a harmadik 250 ezer, a közönségdíjas alkotás 300 ezer forintban részesül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ