Hétfőn kezdődik a 12. Magyar Filmtavasz Lengyelországban
Dátum: 2018. május 19., szombat, 16:15

Hétfőn kezdődik a 12. Magyar Filmtavasz Lengyelországban. A kilenc nagyvárosban zajló fesztivál megnyitóját Krakkóban tartják.

A Krakkói Magyar Centrum 12. alkalommal rendezi meg Lengyelországban a Magyar Filmtavaszt. A június 15-ig tartó fesztivál az idén kilenc nagyvárosba fog ellátogatni: a krakkói nyitány után Varsóban és Torunban folytatódik, Lublinban, Nowy Saczban, Lódzban, Wroclawban és Katowicében is lesznek programok, végül pedig Poznanban zárul - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Krakkói Magyar Centrum évtizedes hagyománnyal bíró programja minden évben lehetőséget kíván teremteni a lengyel közönség számára, hogy megismerkedjen a magyar filmművészet legfrissebb termésével és legifjabb alkotóival. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, ciklikus magyar filmes rendezvénysorozat, amelyet egy egész országot lefedve annak 8-10 nagyvárosában rendeznének meg évről évre - hangsúlyozzák a közleményben.

Az idei magyar filmszemlén tíz új produkciót (öt nagyjáték- és öt rövidfilmet) mutatnak be a lengyel közönségnek, amely igen sokszínű programból válogathat.

A fesztivált Herendi Gábor Kincsem című filmje fogja indítani, amelynek főhőse a nevezetes magyar kanca, a világ legsikeresebb versenylova. Vranik Roland filmje, Az állampolgár, valamint Fabricius Gábor rövidfilmje, a Dialógus új perspektívákat kínál az Európába érkező menekültekről szóló diskurzusban.

Régiónk történelmének nehézségeivel Török Ferenc filmje, az 1945 szembesíti a nézőt. A válogatás másik fekete-fehér alkotása, a Férfikor, amelynek rendezője Politzer Péter, három budapesti férfi mindennapjaiból villant fel jeleneteket. A fesztivált a Madarász Isti rendezte Hurok című thriller, az első időutazós magyar sci-fi zárja.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával megvalósuló rendezvény fő partnere a LOT lengyel légitársaság, amelynek újonnan indított Budapest-Krakkó járatának köszönhetően Herendi Gábor rendező, a Kincsem alkotója is ellátogat Krakkóba a fesztiválra.

Krakkóban (Kino Pod Baranami) május 21-tól 26-ig, Varsóban (Kino Luna) május 25-től 29-ig, Torunban (Kino Centrum) május 25-től 27-ig zajlanak a programok.

Lublinban (Kino Chatka Zaka) június 1. és 9. között, Nowy Saczban (Kino Sokól) június 3. és 7. között, Lódzban (Kino Charlie) június 6. és 10. között, Wroclawban (Kino Nowe Horyzonty) június 8. és 10. között, Katowicében (Kino Swiatowid) június 9. és 12. között lesznek a vetítések.

A rendezvény Poznanban (Kino Muza), a június 11-től 15-ig tartó programokkal zárul.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Ha találkozol a sikerrel és a kudarccal, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy a kettő majdnem ugyanaz."
Joseph Rudyard Kipling
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ