Vetítésekkel emlékezik a száz éve született Ingmar Bergmanra az Uránia
Dátum: 2018. július 9., hétfő, 14:49

Ingmar Bergman Egy nyári éj mosolya című filmjével, valamint a róla szóló Bergman - A Year in a Life című dokumentumfilmmel emlékezik július 14-én, születésének századik évfordulóján a svéd filmrendezőre az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az ELF Pictures és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében az idei Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott, Jane Magnusson rendező Bergman - A Year in a Life című munkáját premier előtt láthatja a közönség - közölte a mozi az MTI-vel.

A dokumentumfilm Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál, hiszen akkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotásai: a Hetedik pecsét, A nap vége, a Szűzforrás, majd a trilógiának titulált Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók, és a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó próbálja megfejteni ennek az évnek a titkát.

A rendező ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készítette az Egy nyári éj mosolya című vígjátékát, amely a július 14-i Bergman-est másik darabja lesz. Ez a film műfajában elüt a rendező munkásságát meghatározó alkotásoktól, ugyanakkor szellemesen bonyodalmas és szerethető mű, amely nem véletlenül hozott nemzetközi hírnevet a művésznek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ