Rekordszámú magyar világpremier lesz a 71. Locarnói Filmfesztiválon
Dátum: 2018. július 11., szerda, 16:35

Rekordszámú magyar világpremier lesz a 71. Locarnói Filmfesztiválon, ahová meghívást kapott Milorad Krstić animációja, a Ruben Brandt, a gyűjtő, Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap és Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Könnyű leckék is - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

A svájci filmünnep, amelyet idén augusztus 1. és 11. között rendeznek meg, egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű A-kategóriás nemzetközi seregszemléknek. A fesztivál szerda délelőtt nyilvánosságra hozott programjában három, a Filmalap támogatásával készült alkotás is szerepel, ezzel magyar játékfilmek több mint 10 év után kaptak először meghívást a rangos eseményre - olvasható a közleményben.

A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs akció-thriller világpremierje. Európa legnagyobb méretű, 26 méterszer 14 méteres vetítővásznán, a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet.

A film története szerint egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait, egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda egyik tagjába, Mimibe.

Az akció-thriller több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása. A filmet Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész rendezte és írta, valamint a látványt is ő tervezte. A My Baby Left Me című animációs rövidfilmjéért a Berlinalén Ezüst Medvével díjazott művész mellett a film producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János. Az alkotást novemberben mutatják be a magyar mozikban.

A Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap a locarnói fesztivál Cineasti del presente című versenyprogramjában debütál, amelynek fődíja az Arany Leopárd. A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a cannes-i Arany Pálma díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből vagy a Toni Erdmannból ismer a közönség. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege, és a Timbuktuból ismert Toulou Kiki láthatók.

A Marokkóban forgatott film története szerint Victor Ganz, az ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével, és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után.

A Tegnap című filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. Az alkotás a magyar Mirage Film, a magyar Travisss Film, a francia Films de l Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst és a marokkói La Prod koprodukciója. A Tegnap a tervek szerint szeptember 13-án debütál a magyar mozikban.

Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését, amely a Kritikusok Hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg.

A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű alkotásban a leghétköznapibb szituációkban lehet a legnagyobb tabukkal szembesülni, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

A Könnyű leckék az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a magyar mozikban októberben mutatja be az Elf Pictures - áll a Filmalap közleményében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ