A személyes történetekre összpontosít az idei Locarnói Filmfesztivál
Dátum: 2018. agusztus 3., péntek, 11:22

A személyes történetekre összpontosít az idei Locarnói Filmfesztivál Carlo Chatrian művészeti vezető szerint, aki idén utolsó alkalommal irányítja a svájci filmes seregszemlét.

A szerda este kezdődő 71. filmfesztiválon több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilmet vetítenek, köztük több magyar film világpremierje is látható lesz. A svájci filmes seregszemlét szerda este a francia Vianney Lebasque Teamgeist című játékfilmje, valamint Stan Laurel és Oliver Hardy Liberty című 1929-es hollywoodi rövidfilmje nyitja.

Chatrian öt éve áll a Locarnói Filmfesztivál élén, következő évtől a Berlinale művészeti vezetője lesz. A filmfesztiválon szereplő alkotásokról elmondta, hogy közülük sok "személyes történetekre koncentrál", bennük azonban a jelen konfliktusai "a háttérben mennydörgésszerűen felismerhetőek".

A fesztivál augusztus 11-én ér véget a díjátadóval. A fődíjért, az Arany Leopárdért idén 15 film verseng, köztük a Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap. A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege, és a Timbuktuból ismert Toulou Kiki láthatók.

A Marokkóban forgatott filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. Az alkotás a magyar Mirage Film, a magyar Travisss Film, a francia Films de l Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst és a marokkói La Prod koprodukciója. A Tegnap a tervek szerint szeptemberben debütál a magyar mozikban.

A többi versenyfilm rendezői között van a többszörösen díjazott dél-koraei Hong Szang Szu, aki Hotel by the River című filmjével szerepel a válogatásban. Az amerikai Kent Jones Diane című filmje már három díjat nyert a Tribecai Filmfesztiválon, a svájci szemlén is indul a legjobbnak járó díjért. Látható lesz a németországi Wintermärchen Jan Bonnytól és a La Flor az argentin Mariano Linastól. A filmtörténelem előtt tisztelgő alkotás 14 órán át tart, a művet több részletben mutatják be - mondta el Chatrian.

Rekordszámú magyar világpremier is lesz a 71. Locarnói Filmfesztiválon: programjában három, a Filmalap támogatásával készült alkotás is szerepel, ezzel magyar játékfilmek több mint 10 év után kaptak először meghívást a rangos eseményre. Meghívást kapott a Tegnap mellett Milorad Krstić animációs akcióthrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő és Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Könnyű leckék is.

A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő világpremierje. Európa legnagyobb méretű, 26 méterszer 14 méteres vetítővásznán, a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet.

Az akcióthriller több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása. A filmet Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész rendezte és írta, valamint a látványt is ő tervezte. Krstic mellett a film producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János. Az alkotást novemberben mutatják be a magyar mozikban.

Zurbó Dorottya a filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését, amely a Kritikusok Hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg.

A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A Könnyű leckék az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a magyar mozikban októberben mutatja be az Elf Pictures.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ