Velencei filmfesztivál - Barbera: "a film nem halt meg, hanem nagyon is él"
Dátum: 2018. szeptember 11., kedd, 9:39

A film nem halt meg, hanem nagyon is él és gyorsan fejlődik - jelentette ki Alberto Barbera, a szombaton záruló 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója.

Barbera csütörtökön adott interjújában hangsúlyozta, hogy a fesztivál idei programja "az eddigi legerősebbek közé sorolható". "A filmek többségét a kritikusok és a nézők is nagy érdeklődéssel fogadták, ami annak a jele, hogy a film nem halt meg, hanem nagyon is él" - fogalmazott.

Az író-kritikus, aki már korábban, 1998 és 2002 között is igazgatta a fesztivált, arról is beszélt, hogy a világ minden tájáról származó sokszínű produkciók azt mutatják, a film nagyon gyorsan és radikálisan változik.

"Nagyon sok a jó film, rengeteg nagyszerű filmes forgat, nemcsak közismert rendezők, hanem a feltörekvő országokból származó új tehetségek is" - mutatott rá.

A kínai filmek is rengeteget változtak, míg korábban a hazai közönség számára, a helyi ízlésnek megfelelő alkotások készültek, jelenleg új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, és a produkciós vállalatok is arra törekednek, hogy ne csak vígjátékokat és kasszasikereket gyártsanak, hanem lehetőséget adjanak a filmet értő közönség számára készülő szerzői filmeknek, amelyek külföldre is eljutnak - fejtette ki a fesztiváligazgató.

Hozzáfűzte, hogy nagyon érdekes lenne, ha sikerülne erős filmipari kapcsolatot teremteni a kínai és olasz filmgyártás között.

Tavaly a velencei filmfesztivál volt az első a fesztiválok sorában, amely külön szekciót szentelt a VR (virtuális valóság) technológiával készült filmeknek. "A VR még mindig kísérleti fázisban van, de a technológia gyorsan fejlődik, és a filmesek megpróbálják megérteni, hogyan használhatják" - mondta erről Barbera, egyúttal azt is leszögezve, hogy a VR szerinte nem a film jövője, hanem inkább egy kísérő médium.

A 75. Velencei Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című filmje is szerepelt, szombaton zárul a díjkiosztó ceremóniával. A legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjról döntő nemzetközi zsűrit Guillermo del Toro Oscar-díjas mexikói rendező vezeti.

A Napszállta olyan filmekkel verseng a díjért, mint a Coen testvérek új westernje, a The Ballad of Buster Scruggs vagy Alfonso Cuarón fekete-fehér családtörténete, a Roma és Luca Guadagnino Suspiria című munkája, Dario Argento 1977-ben bemutatott Sóhajok című kulthorrorjának új feldolgozása.

A fesztiválon egy másik szekcióban debütált Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, a Déva is, amely a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ