Szakértő: szerencsés helyzetben van a magyar film
Dátum: 2018. szeptember 11., kedd, 10:44

Dudás Viktor filmszakértő szerint szerencsés helyzetben van most a magyar film, mert résztvevői nemcsak rendezőként, hanem szereplőként is "predesztináltak lehetnek" a világhírre.

A szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László filmjének, a Napszálltának ítélték oda a kritikusok díját pénteken.

Dudás Viktor úgy fogalmazott: azt szokták mondani, hogy a filmkritikusok díja méltóbb az alkotáshoz - mert a kritikusok sokkal inkább a film esztétikai értéke alapján formálnak véleményt -, mint a zsűrié, amelynél esetleg "más jellegű érdekek is dönthetnek".

Közölte: a film központi alapja egy nő, aki a századforduló Budapestjén keresi az útját - ez könnyedebb téma, mint az Oscar-díjas Saul fia esetében, de a rendező szempontjából személyesebb indíttatású is. Megjegyezte: talán nehezebben talál utat a közönséghez a történet, mert egy szűk világról szól.

A magyar filmgyártás sikerében az átlátható finanszírozási keretek jelentőségét emelte ki Dudás Viktor. Hozzátette: a Filmalap a forgatókönyv és a rendező művészi elképzelései alapján dönt arról, hogy támogatásra érdemesnek tart-e egy filmet, és ha az alkotás egy fesztiválon jól szerepel, akkor meg tudja adni neki azt a pluszt, amellyel még inkább bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ