NKA 25 - Egész napos filmvetítéssel ünnepel az 5x5 filmfesztivál
Dátum: 2018. szeptember 27., csütörtök, 23:27

Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának évfordulója alkalmából egész napos filmvetítést tartanak csütörtökön Budapesten a Puskin moziban az 5x5 Filmfesztivál keretében.

Lajos Tamás, a Filmművészet Kollégiuma vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium által szervezett vetítéssorozat része az NKA 25 éves fennállást ünneplő eseménysorozatnak. Az 5x5 Fesztiválon a Puskin mozi öt termében öt-öt filmet láthat a közönség sokszínű műfajokban: a rajzfilmektől, a szórakoztató közönségfilmeken és játékfilmeken át a művész filmekig.

A programot úgy állították össze, hogy az lefedje a filmművészeti kollégium támogatási területének minden szegmensét, de olyan alkotásokat is műsorra tűztek, amelyek minden generáció számára érdekes lehetnek .

"25 év alatt a filmkészítés minden területét felölelő támogatási gyakorlatot folytatott az NKA Filmművészeti Kollégiuma. Folyamatosan segítette a különféle magyar vonatkozású filmek indulását, gyártását vagy forgalmazását" - magyarázta a kollégium vezetője.

Jelenleg a filmgyártáshoz kapcsolódó határterületeken nyújtanak támogatást: a könyv-és folyóirat kiadáson keresztül a filmklubokig és filmforgalmazásig.

Elmondta azt is, hogy a Budapest Film rendhagyó történelem órák elnevezésű programjának keretében vetítették a fesztiválon Szász Attila Örök tél című filmjét, amelyben a háborús bűnösnek kikiáltott magyarországi svábokat hurcolnak munkatáborokba.

Műsorra tűzik még többek között Makk Károly, Jankovics Marcell, Tarr Béla és Enyedi Ildikó egy-egy filmjét, de szerepel a programban Taratino Ponyvaregénye és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjáték is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ ...miről beszélhet egy rendes ember a legnagyobb élvezettel? A felelet: saját magáról."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ